… na delovanje kože in njeno staranje. Raziskava, ki jo je sponzoriralo podjetje Estée Lauder, je namreč jasno pokazala, da se ljudje, ki slabo spijo, pospešeno starajo in počasneje opomorejo od zunanjih stresorjev kot je npr. poškodovana koža zaradi UV sevanja. Ljudje, ki so slabo spali, so tudi sami slabše ocenili stanje svoje kože in svoj videz.


newserenityspa.com

Raziskovalci, ki so raziskavo predstavili na srečanju dermatologov International Investigative Dermatology Meeting v Edinburghu na Škotskem, so povedali: "Naša raziskava je prva, ki je jasno pokazala, da nekakovosten in nezadosten spanec slabo vpliva na zdravje kože in pospešuje staranje. Ženske, ki jim kronično primanjkuje spanja, kažejo znake prezgodnjega staranja, njihova koža pa je tudi manj sposobna si po izpostavljenosti UV sevanju opomoči. Pomanjkanje spanja je postalo svetovna epidemija in medtem, ko vpliva na mnoge zdravstvene težave kot so debelost, diabetes, oslabljen imunski sistem, rak, povišan krvni tlak in druge, se je zdaj pokazal še negativen vpliv na kožo."

PREBERITE TUDI: Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden
 

Zdrava koža je zelo pomembna, saj celotno telo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi kot so strupi, poškodbe DNA zaradi UV sevanja ipd. Raziskovalci so ugotovili, ali pomanjkanje spanja vpliva tako na videz kot tudi delovanje kože. V raziskavi je sodelovalo 60 žensk med 30. in 49. letom starosti, od katerih jih je bilo polovica takih, ki so zelo slabo in premalo spale. Preverjali so videz kože in njene odzive na izpostavljenost stresu, med drugim tudi UV sevanju.

Ugotovili so, da so ženske s slabim spancem pokazale povečane znake intrinzičnega staranja kože, med drugim drobne gubice, neenakomerna pigmentacija, ohlapnosti kože in zmanjšano elastičnost. Pri ekstrinzičnih (posledica zunanjih vplivov) znakih staranja (ti so posledica UV sevanja, in se kažejo kot globlje gube in madeži) niso opazili bistvenih razlik med skupinama.

PREBERITE TUDI: Alfa in beta hidroksi kisline proti staranju
 

Ženske, ki so bolje spale, so si tudi hitreje opomogle po izpostavljenosti zunanjim stresorjem; pri skupini s slabim spancem je koža potrebovala več časa, da je rdečica zbledela, saj je trajala več kot 72 ur. To pomeni, da so vnetni procesi prisotni dlje časa. Test izgube vode v koži pa je pokazal, da je hitrost regeneracije pri dobrem spancu za 30 % boljša kot pri slabem.

Poleg naštetih težav s kožo pa so bile ženske, ki so slabo spale, tudi veliko bolj debele in so tudi same sebe dojemale kot manj privlačne. Eden izmed raziskovalcev podjetja Estée Lauder, dr. Daniel Yarosh, je predstavitev raziskave zaključil z izjavo: "Ta raziskava je prva, ki je pokazala, da slaba kakovost spanja pospešuje staranje kože in poslabšuje sposobnost obnavljanja kože. Povezava med spanjem in staranjem kože je zdaj potrjena z ustrezno raziskavo in bo imela velik vpliv na to, kako preučujemo kožo in njene funkcije."

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj