Po spletu vsake toliko časa zaokroži pismo, ki naj bi ga ogorčena 96-letnica poslala svoji banki. preberete si ga lahko spodaj.

—————————-

Za vse, ki jih to zadeva,

Pišem vam, da bi se vam zahvalila za unovčenje čeka, s katerim sem prejšnji mesec skušala plačati svojega vodovodarja. Po mojih izračunih so morale med njegovim vnovčenjem čeka in trganjem sredstev z mojega računa, potrebnih za njegovo izplačilo, preteči tri nanosekunde. Seveda imam v mislih samodejni mesečni prenos sredstev z mojega skromnega varčevalnega računa, ki je, priznam, v veljavi šele enaintrideset let.

Pohvaliti vas je treba, da ste izkoristili to kratko priložnost tudi za to, da ste moj račun bremenili s 30 dolarjev kazni za nevšečnosti, ki sem jih s tem povzročila vaši banki.

Moja hvaležnost izvira iz tega, da sem zaradi tega dogodka ponovno razmislila o svojih finančnih poteh. Opazila sem, da medtem ko osebno sprejemam vaše telefonske klice in pisma, se ob poskusu vzpostavitve stika z vami soočim z neosebno, pretirano obremenjujočo, vnaprej posneto, brezimno entiteto, v katero se je nedavno spremenila vaša banka.

Odslej se, tako kot vi, odločam, da bom imela opravka le z osebo iz mesa in krvi.

Moja odplačila hipoteke in posojil zato in v prihodnje ne bodo več samodejna, temveč bodo prispela na vašo banko s čekom, ki bo osebno in zaupno naslovljen na zaposlenega v vaši banki, ki ga morate imenovati.

Zavedajte se, da je v skladu z zakonom o poštnih storitvah odpiranje takšne ovojnice s strani katere koli druge osebe kaznivo dejanje. V prilogi najdete obrazec za prijavo statusa stika, ki ga mora izpolniti vaš izbrani uslužbenec. Žal mi je, da obsega osem strani, vendar da bi o njem vedela toliko, kot vaša banka ve o meni, ni druge možnosti.

Upoštevajte, da morajo biti vse kopije njegove zdravstvene anamneze overjene pri notarju; za obvezne podatke o njegovem finančnem položaju (prihodki, dolgovi, sredstva in obveznosti) pa morajo biti priložena dokumentirana dokazila. V doglednem času bom vašemu zaposlenemu izdala številko PIN, ki jo mora navajati v stikih z mano.

Obžalujem, da ne more biti krajša od 28 številk, vendar sem jo ponovno oblikovala na podlagi števila pritiskov na gumb, ki jih potrebujem za dostop do stanja na svojem računu v vaši telefonski banki. Kot pravijo, je posnemanje najiskrenejša oblika laskanja.

Dovolite mi, da še bolj izenačim pogoje. Ko me boste poklicali, boste zdaj lahko izbirali med različnimi možnostmi v mojem novem sistemu glasovne pošte.
Prosim, pritisnite naslednje gumbe:

  • Pritisnite 1: za dogovor o obisku pri meni.
  • Pritisnite 2: za poizvedbo o manjkajočem plačilu.
  • Pritisnite 3: za prenos klica v mojo dnevno sobo, če sem tam.
  • Pritisnite 4: za prenos klica v mojo spalnico, če spim.
  • Pritisnite 5: za prenos klica na moje stranišče, če se ukvarjam z naravo.
  • Pritisnite 6: za prenos klica na moj mobilni telefon, če me ni doma.
  • Pritisnite 7: Če želite pustiti sporočilo na mojem računalniku, je potrebno geslo za dostop do mojega računalnika. Geslo vam bo pozneje sporočeno pooblaščeni kontaktni osebi.
  • Pritisnite 8: Za vrnitev v glavni meni in poslušanje možnosti od 1 do 7.

Če želite podati splošno pritožbo ali poizvedbo. Stik bo nato zadržan, dokler se mu ne posveti moja samodejna odzivna služba. Ker se lahko zgodi, da boste včasih čakali dlje časa, se bo v času trajanja klica predvajala spodbudna glasba.

Žal moram po vašem zgledu zaračunati tudi pristojbino v višini 50 dolarjev za vzpostavitev te nove ureditve. Prosim, da po vsakem primeru nakažete znesek na moj račun.

Naj vam zaželim srečno, čeprav nekoliko manj uspešno novo leto.
Vaša ponižna stranka

________________________________

Čeprav je izjemno dobro napisano in zabavno, ga v resnici ni napisala 96-letna ženska.

Po nekaj sekundah preverjanja dejstev na spletu lahko odkrijemo pravega avtorja, ki je novinar Peter Wear, ki je pismo že daljnega leta 1999 napisal kot satiro. Objavljeno je bilo v časopisu Brisbane Courier Mail, kjer je delal. Izvirnik si lahko preberete tukaj.

Od takrat se pismo redno pojavlja, namesto Petra Weara pa naj bi bila avtorica starejša gospa. V posodobljeno verzijo je dodanih še nekaj olepšav, da so upoštevali napredek, ki se je zgodil pri bančnih kontaktih od leta 1999.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj