Raziskovalci na univerzi v Calgaryju so ugotovili, da tako starejši kot mlajši sorojenci pozitivno vplivajo na empatijo svojih sester in bratov.

PREBERITE TUDI: Najmlajši otrok je najbolj zabaven!

V raziskavi so raziskovalci v Kanadi preučevali 452 parov sorojencev, torej bratov ali sester. Raziskovalci so posneli interakcije v domovih družin in merili otrokovo sočutje, tako da so opazovali vedenjske in obrazne mimike kot reakcijo na obnašanje odraslega raziskovalca, ki se je pretvarjal, da je v stiski in poškodovan. Dr. Marc Jambon, glavni avtor raziskave, je dejal: “Čeprav že od nekdaj predvidevamo, da so starejši bratje in sestre glavni vzgojni vplivi na razvoj mlajših bratov in sester (vendar ne obratno), smo ugotovili, da so tako mlajši kot starejši bratje in sestre medsebojno pozitivno vplivali na razvoj empatije.”

Raziskovalci so preučevali tudi, ali se je otrokovo sočutje razlikovalo glede na starostno razliko med brati in sestrami ter njihovim spolom. Dr. Gambon je dejal: “Rezultati so ostali enaki za vse otroke v raziskavi z eno izjemo: mlajši bratje niso prispevali k bistvenim spremembam empatije starejših sester.

Zanimivo je, da je bil vpliv starejših bratov in sester močnejši tudi med brati in sestrami z večjimi starostnimi razlikami, kar kaže na to, da so bili učinkovitejši učitelji in vzorniki. Dr. Sheri Madigan, soavtor raziskave, je dejal: “Naše ugotovitve poudarjajo pomen razmišljanja, kako vsi družinski člani, ne samo starši in starejši bratje in sestre, prispevajo k razvoju otrok. Vedeli smo, da je vpliv mlajših bratov in sester velik v času adolescence, vendar naša raziskava kaže, da se lahko ta proces začne že veliko prej.”

PREBERITE TUDI: To bodo razumele samo tiste, ki imajo vlogo starejše sestre

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj