Osteoporoza je bolezen, kjer se redči kostnina in  kosti postajajo šibkejše ter bolj krhke, zato se že ob najmanjših poškodbah zlahka zlomijo.
Najbolj so nevarnosti izpostavljeni kolki, zapestja in hrbtenica. Simptomi bolezni so bolečine v kolkih in hrbtu, izguba telesne višine in včasih sključena drža, ker postanejo kosti hrbtenice šibke in se vretenca sesedajo.

Osteoporoza najpogosteje prizadene ženske srednjih let in starejše ženske.
Ta zahrbtna bolezen lahko naše okostje izčrpa za 25% kostne mase še preden dopolnimo 50 let. Posledica usihanja kostne mase je, da ima ena od treh žensk in eden od dvanajstih moških do svojega sedemdesetega leta  starosti vsaj en zlom kosti, najpogosteje zlom kolkov.

Preveč beljakovin v prehrani

Obstaja kar nekaj dokazov, da osebe, ki zaužijejo veliko beljakovin, pogosteje zbolijo za osteoporozo. Z beljakovinami bogata živila se namreč v telesu pretvorijo v kisline. Telo se težko prilagaja velikim spremembam kislinsko-bazičnega ravnovesja v krvi, zato nevtralizira kisle snovi z dvema alkalnima agentoma: natrijem in kalcijem. Najprej telo posrka svoje zaloge natrija, nato črpa kalcij iz kosti. Zato velja pravilo, bogatejša kot je hrana z beljakovinami, več kalcija porabi telo.
Dejstvo, da z beljakovinami bogata hrana vodi v pomanjkanje kalcija ni nova informacija, vendar vzporedno raziskave neprestano opozarjajo, da ob uživanju hrane, ki vsebuje zelo veliko beljakovin, še tako visoki odmerki kalcija ne morejo popraviti ravnovesja.

Zato ne pretiravajte z beljakovinami v prehrani in bodite pazljivi pri beljakovinskih dietah, še zlasti, če ste krvna skupina A.

V neki raziskavi so nekatere osebe prejemale hrano z zmerno količino beljakovin (80 g beljakovin na dan), druge pa hrano z visoko vsebnostjo beljakovin (240 g na dan) in hkrati še 1400 mg kalcija. Osebe iz prve skupin so v povprečju izgubljale 37 mg kalcija na dan, tiste iz druge skupine pa 137 mg na dan. Avtorji raziskave so zato utemeljeno ugotovili, da tudi z zelo velikimi odmerki kalcija ne moremo preprečiti verjetne izgube kostne mase, ki je rezultat veliko zaužitih beljakovin. Neka druga raziskava je pokazala, da se pri 95 g zaužitih beljakovinah na dan (jajca in slanina za zajtrk prispevajo 55 g) dnevno izgubi 58 g kalcija, kar letno pomeni izgubo 2% vsega kalcija v kosteh-to pa je 20% vsakih 10 let. Nekateri znanstveniki s področja medicine danes menijo, da je lahko dolgotrajno uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin, ki se v telesu pretvorijo v kisline, osnovni vzrok za nastanek osteoporoze.

Premalo kalcija?

S preprostim sklepanjem, izpeljanim iz trditve ‘veliko beljakovin = izguba kalcija’, si verjetno vsakdo predstavlja, da se iz kosti izgubljeni kalcij z dodajanjem le-tega spet nalaga nazaj v kosti. In vendar se zdi, da jemanje prehranskih dodatkov kalcija ne prinese bistvenih sprememb, razen če s hrano ne dobimo resnično malo te rudnine. Raven kalcija v telesu je odvisna od številnih dejavnikov. Spodaj navedeni dejavniki zavirajo njegovo kopičenje in izkoriščanje:

  • pomanjkanje magnezija
  • premajhna telesna aktivnost
  • pomanjkanje želodčne kisline
  • preveč beljakovin
  • preveč stresa
  • preveč kave
  • kajenje

Oseba, ki s prehrano dobi dokaj malo kalcija, vendar je ne zadeva noben drug od zgoraj naštetih dejavnikov, je lahko bolje preskrbljena s kalcijem kot nekdo, ki sicer dobi dovolj te rudnine, a je na lestvici škodljivih dejavnikov.

Povezava s hormoni

Navadno razlagajo osteoporozo kot dogajanje po prenehanju menstruacije, ko zaradi usihanja estrogena kosti izgubljajo kalcijeve soli in postajajo krhkejše. Zato za zaščito kosti številnim ženskam priporočajo nadomestno zdravljenje s hormoni. Žal pa je to vse prej kot zaščita.
Kosti so sestavljene iz dveh celic: osteoblastov, ki tvorijo nove celice, in osteoklastov, ki iz kosti odstranjujejo stare kostne materiale, tudi kalcij. Estrogen, ki spodbuja delovanje osteoklastov, le zavira stare kostnine, progesteron pa spodbuja delovanje osteoblastov, torej celic, ki gradijo. Jemanje naravnega progesterona izboljša gostoto kostnine štirikrat bolj kot jemanje estrogena.
V obdobju pred menopavzo začnejo ovulacije postopoma izostajati. Če se jajčece ne sprosti, ne nastane rumeno telesce, ki sicer izloča progesteron, telo pa še vedno tvori majhno količino estrogena. Znanstveniki se nagibajo k mnenju, da je presežek estrogena v razmerju do progesterona in to posledično povzroči pomanjkanje progesterona.

Uprite se osteoporozi

Najboljši način preprečevanja osteoporoze je kombinacija vseh preventivnih ukrepov.

Ne zaužijte več kot 40 g beljakovin dnevno. Za vegetarijance to navadno ni težka naloga. Na dan naj bi pojedli dva obroka beljakovinsko bogate zelenjavne hrane, kot so leča, fižol ali tofu. Za vse, ki imate radi meso, pa to pomeni, da naj mesa ne bi jedli več kot enkrat dnevno in če je le mogoče, ne več kot trikrat tedensko.

Ribe namesto mesa. Jejte ribe, ker so bolj zdrave, saj vsebujejo več esencialnih maščob in manj estrogenov. Meso vsebuje nasičene maščobe, zaradi česar povzroča nevarnost zdravju srca in ožilja.

Zagotovite si minerale iz semen in oreščkov in ne iz mlečnih izdelkov. Mlečni izdelki, zlasti sir, vsebujejo veliko beljakovin in estrogenov ter malo magnezija. Zvrhana jedilna žlica zmletih semen vas bo oskrbela z obilo kalcija, magnezija in drugih pomembnih hranil.

Vsak dan zaužijte prehranski dodatek mineralov. Idealno je, da vsebuje 500 mg kalcija, 350 mg magnezija, 400 i.e. vitamina D, 2 mg bora, 10 mg cinka in 1000 µg vitamina C.

Omejite pitje kave. Pitje velikih količin kave je povezano z izgubo kostne mase. Povzroča zakisanost organizma, kot živila na povezavi /zdravje/zakisanost_telesa.

Bodite telesno dejavni vsak dan. Najboljša oblika vadbe so vaje z utežmi, pri katerih krepimo mišice spodnjega kot zgornjega dela telesa. Koristijo tudi vsakodnevni vsaj petnajst minutni sprehodi. Priporočena je seveda vadba, ki naj traja vsaj eno uro dnevno.

Uporabljajte mazilo z naravnim progesteronom. Če ste v letih pred menopavzo in so rezultati hormonskih testov pokazali, da v vašem telesu prevladuje estrogen, prosite zdravnika, da vam predpiše naravni progesteron. To lahko storite tudi,če ste menopavzo že prešli.

Kot je omenjeno, vedno več dokazov potrjuje, da osteoporozo najučinkovitejše preprečuje ali vsaj omejuje njeno napredovanje uživanje hrane bogato s kalcijem, zlasti v otroštvu in adolescenci.

Kako delujejo kosti?

Kosti se vse življenje obnavljajo. Izrabljene dele razkrajajo in odstranjujejo celice, ki se imenujejo osteoklasti  in pri tem v krvni obtok sproščajo kalcij. Hkrati celice imenovane osteoblasti izločajo novo kostnino in vanjo odlagajo kalcij. Pri mladih in zdravih ljudeh je delovanje obeh vrst celic enakomerno in usklajeno, zato se kostna masa in struktura ohranjata. S starostjo pa kosti izgubijo več kalcija, kot ga dobijo, zato izgubljajo na  gostoti.

Pri  razvoju osteoporoze, so ženske žal v veliko večji nevarnosti kot moški. Že na začetku imajo manjšo kostno gostoto, v menopavzi pa izgubijo hormon estrogen, ki upočasnjuje redčenje kostnine. Čeprav največja nevarnost za osteoporozo grozi ženskam po menopavzi (t.i. pomenopavzna osteoporoza), lahko prizadene tudi mlajše-na primer maratonke, telovadke, plesalke in ženske z anoreksijo. Vsem je skupno, da imajo zelo malo telesne maščobe, neredno menstruacijo (ali je sploh nimajo) in nizko raven estrogena. Nizka telesna teža povečuje nevarnost za osteoporozo, ker so kosi manj obremenjene, obremenitev pa povečuje gostoto kosti. Telesna maščoba spodbuja tudi izločanje estrogena.

Mislimo naprej

Ker je za čim večjo gostoto in moč kosti v odraslosti zelo pomembna količina kalcija, ki jo zaužijemo v adolescenci, je pametno da starši svoje otroke spodbujajo k uživanju veliko s kalcijem bogate hrane.

Za absorpcijo kalcija je potreben vitamin D. Najpomembnejši vir tega vitamina delovanje sončne svetlobe na kožo, vendar ga vsebujejo tudi nekatera živila, na primer mastne ribe in jajca ter nekatera obogatena živila, kot so margarina in žitni izdelki.

Omejiti je treba uživanje alkohola in soli, ker pospešujejo izgubo kalcija. Ljudje, ki čezmerno pijejo, so ranljiva skupina.. Navadno se tudi slabo prehranjujejo in so nagnjeni k nezgodam, zato so tudi bolj izpostavljeni nevarnosti razkrajanja kostnega tkiva in zlomov. Ker kalcij iz krvnega obtoka odstranjuje tudi kofein, ne bi smeli popiti več kot 3-4 skodelice kave na dan. Nevarnost za nastanek osteoporoze povečuje tudi kajenje, ki ovira izločanje estrogena.

Razkrajanje kostnega tkiva povzročajo tudi nekatera zdravila, če jih uživamo v velikih odmerkih. Med takšna sodijo prednizon, ki ga uporabljajo za zdravljenje astme, artritisa in drugih vnetnih bolezni ter nekatera zdravila proti krčem.

Zelo pomemben preventivni ukrep je redno, vendar ne pretirano razgibavanje. Kosti se na obremenitve pri vadbi odzivajo tako, da postajajo gostejše in močnejše. Tudi ljudje z osteoporozo morajo telovaditi, kajti redna telesna vadba preprečuje izgubljanje rudnin iz kosti, hkrati pa krepi moč in mišično napetost (mišični tonus) in izboljšuje ravnotežje, kar je pomembno pri starejših saj se tako zmanjšuje možnost padcev. Kdor je bil dolga leta nedejaven, naj začetne z nezahtevno vadbo. Na primer s sprehodi ali s plavanjem.

Zdravljenje

Pri zdravljenju osteoporoze je treba upočasniti ali ustaviti slabljenje kosti. Bolnik mora opustiti kajenje in pitje alkohola, saj pospešujeta izgubo kalcija z urinom.
Fitinska kislina, ki jo vsebujejo pšenični otrobi, oreščki, semena in stročnice preprečujejo absorpcijo kalcija, zato bi morali ljudje z osteoporozo uživati vlaknine iz drugih virov, na primer svežega sadja in zelenjave. Absorpcijo kalcija ovira tudi oksalna kislina, ki jo najdemo v špinači, mandeljnih in čokoladi, zato je treba ta živila uživati v zmernih količinah.. Izgubo kalcija pospešuje tudi uživanje čezmernih količin beljakovin in soli.

Številnim ženskam po menopavzi koristi hormonska nadomestna terapija, s katero nadomestimo zmanjšane zaloge estrogena. Vendar pa ima tudi ta terapija svoje slabe strani, zato bi morala vsaka ženska, ki premišljuje o njej pretehtati njene koristi in slabosti.
Izkazalo se je, da tudi redno uživanje dopolnil kalcija in vitamina D upočasni razkrajanje kosti in zato zmanjšuje pogostost zlomov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj