… stres, kar je pokazala raziskava, opravljena na oddelku za psihologijo univerze Concordia. V tej raziskavi so prvič dokazali povezavo med tem, ali je človek pesimist ali optimist in njegovim odzivanjem na stres.


careerealism.com

Optimisti se soočajo s stresom tako, da se primerjajo sami s seboj in ne z drugimi osebami, s čimer stresni hormon kortizol ostane bolj stabilen. V raziskavi je sodelovalo 135 starejših odraslih (nad 60 let), ki so jih spremljali 6 let in jim zbirali vzorce sline petkrat na dan, da so merili količino kortizola. Starejše odrasle so izbrali zato, ker so slednji podvrženi mnogim stresorjem, povezanim s staranjem in je znano, da se jim v povezavi s tem pogosto poviša količina kortizola.

Udeležence so prosili, naj poročajo o stopnji stresa, ki so jo imeli v vsakodnevnem življenju in določijo, ali menijo, da so optimisti ali pesimisti. Avtorji študije so povedali, da je za nekatere ljudi celo obisk trgovine zelo stresen, zato so jih vprašali, kako pogosto so bili pod stresom ali preobremenjeni tekom dneva po njihovih merilih. Nato so sami določali stopnjo stresa po svojih merilih, kar je pokazalo, kako obvladujejo stres.

Raziskovalci so povedali, da so imeli pesimisti višjo začetno stopnjo stresa kot optimisti, a so imeli tudi težave z regulacijo stresa, ko so se znašli v zelo stresni situaciji. V dneh, ko so bili bolj pod stresom, se je opazilo, da je pri pesimistih stopnja stresa intenzivnejša in da težje ponovno znižajo kortizol kot optimisti. Ravno nasprotno pa so bili optimisti v takih primerih 'zaščiteni'.

Poleg tega pa so raziskovalci odkrili še eno zanimivo povezavo med optimizmom in stresom: optimisti, ki so imeli bolj stresna življenja, so imeli zjutraj, ko so se zbudili, višjo stopnjo kortizola kot so pričakovali (kortizol se dvigne tik preden se zbudimo in tekom dneva upada).
Raziskava je bila objavljena v medicinski reviji Health Psychology journal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj