Če ne prej, pridemo do tega, ko namesto, da bi opravljali mi, slišimo, da nekdo opravlja nas. Takrat se zavemo, kako je biti na mestu opravljanega. In to je nič kaj prijetno.

Pa vendar opravljanje ni nujno samo slabo in škodljivo, saj ima tudi določene pozitivne učinke, pravijo strokovnjaki.

1. Opravljanje pomaga povezovati ljudi

Raziskovalci z univerz Texas in Oklahoma so ugotovili, da če dve osebi delita svoje negativne občutke in izkušnje o tretji osebi, se počutita bolj povezani kot če bi bili občutki o tej osebi pozitivni.

2. Bolje se počutimo o sebi

Če slišimo, da je nekdo v težavah, se sami počutimo bolje. Ne nujno iz zlobe ali privoščljivosti, ampak ker vidimo, da težav in problemov nimamo samo mi.

3. Lahko postanemo boljši prijatelji

Študija, ki so jo izvedli na univerzi Stanford/UC Berkeley, je pokazala, da ko so bili ljudje izločeni iz določene družbe zaradi sebičnosti, so se potrudili izboljšati, da bi ponovno dobili odobravanje in sprejemanje družbe, ki jih je izločila.

PREBERITE TUDI: Kako prepoznati škodljivo osebo, še preden razkrije svoj obraz in je prepozno

4. Deluje kot neke vrste samo-zaščita

Ko smo priča neprimernemu obnašanju druge osebe, lahko postanemo anksiozni in poveča se nam srčni utrip. A ne glede na to širjenje novic o neprimernem vedenju določene osebe med osebami, ki so to videle, na njih vpliva pozitivno, saj jih poveže in tako izniči negativen vpliv.

Potreba po opravljanju je nagonska, pravijo raziskovalci, saj odraža notranjo socialno potrebo po tem, da se pred ‘nevarno’ oz. neprimerno osebo posvari ostale.

Torej le ni vse slabo in črno – pazimo le, da ‘opravljanje’ ni zlobno, zlagano in zlonamerno.

PREBERITE TUDI: Kdo so sapioseksualci?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj