Raziskava je pokazala, da lahko onesnažen zrak poruši črevesno floro in s tem vodi v razne bolezni in debelost.

V črevesju imamo nekaj kilogramov in nekaj milijard različnih bakterij, ki nas, če so prave in v pravem ravnovesju, ohranjajo zdrave. Če pa pride do porušenja ravnovesja, do česar lahko pride že zgolj z nezdravo prehrano (sladkor, moka in jedi, ki jo vsebujejo; nezdrave maščobe, predelana hrana in kemikalije v hrani …); pomanjkanjem gibanja; stresom; cepivi, antibiotiki in drugimi zdravili ipd., pa lahko to vodi v vrsto bolezni.

Vdihovanje onesnaženega zraka tako močno vpliva na bakterije v črevesju, kar vodi v porušenje ravnovesja koristnih bakterij in privede do vrste zdravstvenih težav in celo hudih bolezni, med drugim diabetesa, vnetne črevesne bolezni kot sta kolitis in Crohnova bolezen in druge. Lahko pa se zgolj zaradi tega tudi močno zredite.

Pri tem naj bi bil še posebej škodljiv ozon, saj je raziskava pokazala, da imeli mladi, ki so mu bili najbolj izpostavljeni, najslabše ravnovesje bakterij v črevesju in največ bakterij, ki vodijo v hude kronične bolezni in debelost.

Ker slab oz. onesnažen zrak vpliva tudi na sposobnost telesa, da regulira krvni sladkor, je zato tudi rizični faktor za nastanek debelosti in pojav sladkorne bolezni. V večjih mestih po svetu imajo izkušnje, ko so ob urah, ko je bil zrak najbolj onesnažen, na urgentne oddelke rešilci vozili ljudi, ki so se jim nenadoma pojavile hude črevesne težave.

Pri tem naj bi bil še posebej škodljiv ozon, saj je raziskava pokazala, da imajo mladi, ki so mu bili najbolj izpostavljeni, najslabše ravnovesje bakterij v črevesju in največ bakterij, ki vodijo v hude kronične bolezni in debelost. Nekateri podatki nakazujejo, da naj bi bil celo še bolj škodljiv kot nezdrava prehrana.

Raziskavo so izvedli na univerzi Colorado Boulder in je bila objavljena v znanstveni publikaciji Environment International.
Še en razlog torej, da kolikor se le da prostega časa prebijete zunaj v naravi.

PREBERITE TUDI: Takole antibiotiki trajno uničijo zdravje vaših otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj