Čeprav so maščobne kisline omega 6 nujno potrebne za optimalno delovanje organizma, pa prevelik vnos lahko telesu škoduje predvsem zaradi nastanka nekaterih škodljivih prostaglandinov in zato, ker prevelika količina omega 6 izničuje nekatere dobrodejne vplive maščobnih kislin omega 3. Predvsem so škodljive v primeru, če je vnos maščobnih kislin omega 3 v premajhnem razmerju z vnosom omega 6. To se lahko primeri zelo hitro, saj večina olj vsebuje predvsem maščobne kisline omega 6.

V prehrani sodobnega razvitega sveta je razmerje med omega 6 in omega 3 kar 30:1 v prid omega 6. Po ugotovitvah znanstvenikov pa bi naj bil (dolgoročno gledano) idealen vnos od 3:1 do 2:1 v prid omega 6. V primeru številnih obolenj, športnih aktivnosti, diet pa naj bi bil vnos omega 3 celo višji od omega 6. Kolikšen naj bi bil idealen vnos, uradno ni določeno, lahko se le oziramo na priporočila posameznih znanstvenikov in izkušnje posameznikov.

 
Priporočila

Z običajno prehrano zaužijete predvsem maščobne kisline omega 6, poleg tega je vsebnost nasičenih in trans maščobnih kislin v običajni prehrani velika, kar še dodatno poveča potrebo po vnosu maščobnih kislin omega 3. Posameznik, ki se povprečno prehranjuje in njegova hrana vsebuje tudi maščobe, naj doda le maščobne kisline omega 3 v obliki lanenega olja, ribjih olj ali pripravkov maščobnih kislin omega 3, ki vsebujejo ribje olje z visoko vsebnostjo EPA in DHA. Optimalen vnos omega 3 naj bi bil okoli 6 gramov dnevno. Če je vnos omega 6 nasičenih maščobnih kislin in trans nenasičenih maščobnih kislin previsok (kar je v običajni hrani razvitega sveta zelo verjetno), se potreba po maščobnih kislinah omega 3 poveča. Prav tako imajo večje potrebe po maščobnih kislinah omega 3 športniki in rekreativci, ljudje, ki hujšajo in ljudje z določenimi obolenji.

Če ste se odločili shujšati, lahko določeno obdobje uživate le maščobne kisline omega 3 v obliki lanenega olja in kapsul. Maščobne kisline omega 3 pomagajo pri hujšanju zaradi vpliva na hitrost presnove, poleg tega tudi preprečujejo katabolizem (razgradnjo) mišične mase in povečujejo občutljivost inzulinskih receptorjev. Podobno velja za določena obolenja, kot so srčna, diabetes in številna druga. Vendar je to že bolj vprašanje za zdravnika, če boste seveda našli takega, ki je v seznanjen z novejšimi spoznanji s področja prehrane.

Za konec

Določene maščobne kisline so telesu nujno potrebne. Nekaterih telo ne more proizvesti samo in jih morate nujno vnesti s hrano. To sta linolna (iz skupine omega 6) in linolenska (iz skupine omega 3) maščobna kislina. Linolenska maščobna kislina in njeni metaboliti EPA in DHA imajo tudi druge pozitivne vplive na naše telo. Tudi maščobne kisline omega 9 imajo blagodejne učinke, čeprav telesu niso nujno potrebne. V nasprotju z nenasičenimi maščobnimi kislinami pa večina nasičenih in trans maščobnih kislin škoduje zdravju in jih je iz prehrane priporočljivo izločiti.

Uživajte olja, ki vsebujejo maščobne kisline omega 9, kot je npr. olivno olje, nerafinirana rastlinska olja, ki vsebujejo maščobne kisline omega 6 (skoraj vsa rastlinska olja), obvezno pa k prehrani dodajte vire maščobnih kislin omega 3 v obliki lanenega olja, severnomorskih rib in ribjega olja ali kapsul omega 3.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj