… učinke uživanja omega-3 maščob na naše zdravje so v zadnjih letih omega-3 maščobe v obliki prehranskih dopolnil postale ena najosnovnejših izbir osveščenih potrošnikov. Na voljo je več oblik omega-3 maščob, med njimi pa so zagotovo najbolj znane klasične’ omega-3 maščobe. Poleg njih pa so seveda na voljo še druge oblike, npr. krilovo olje in olje polenovke.

In zakaj raje izbrati olje polenovke?

Ker se za razliko od klasičnih omega-3 maščob olje polenovke pridobiva iz jeter polenovke, kjer je koncentriran tudi vitamin D. Že več raziskav je pokazalo, da ima še zlasti pozimi večina ljudi precejšnje pomanjkanje vitamina D (naj spomnimo, da se vitamin D tvori ob izpostavljanju sončnim žarkom), zato je zaužitje zadostnih količin vitamina D s hrano in prehranskimi dopolnili toliko bolj pomembno. Pomanjkanje vitamina D je zelo pogosto tudi pri starejših ljudeh.

Pomanjkanje vitamina D vodi v lepo število zdravstvenih težav, med drugim oslabel imunski sistem, depresijo, rahitis pri otrocih, pomanjkanje kalcija (vitamin D sodeluje pri uravnavanju kalcija v telesu) in posledično mehke kosti, bolečine v kosteh, osteoporozo, slabe zobe in deformacije zobovja, zmanjšano mišično moč in mišično maso, splošno oslabelost, mišične krče, lahko vodi v metabolični sindrom in mnoge druge. Raziskave so pokazale tudi, da vitamin D ščiti pred rakom dojk, prostate in črevesja.

Olje polenovke je tako idealen in naraven vir ne le EPA in DHA, temveč tudi vitamina D, zato bi ga še zlasti pozimi moral uživati vsakdo.

Več o pomembnosti vitamina D in posledicah pomanjkanja pa si lahko preberete v ostalih objavah:

Več o koristnosti omega-3 maščob pa v članku Omega-3 maščobe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj