V prehodnih obdobjih nas v stanovanju običajno zebe le zjutraj in zvečer, čez dan pa sonce še pokaže nekaj svoje moči in posredno ogreje tudi bivalne prostore.

Za uro ali dve na dan se ne splača zaganjati sistema centralnega ogrevanja, bolj učinkovito in ceneje se je ogreti s klimatsko napravo V nekaterih gospodinjstvih se izključno s klimatsko napravo ogrevajo tudi pozimi in zatrjujejo, da je takšno ogrevanje najcenejše. Kar pa ni vedno točno, saj je gospodarnost takšnega ogrevanja odvisna od več dejavnikov, predvsem pa od učinkovitosti naprave in razlike med zunanjo in notranjo temperaturo.

Inverterska klimatska naprava je namenjena tako hlajenju kot tudi ogrevanju. Ko je v funkciji ogrevanja, hladen zunanji zrak ogreje in ga dovaja oziroma vpihuje neposredno v prostor, kar pomeni, da ne potrebuje dodatnega medija (npr. voda v radiatorjih). Vse klimatske naprave so pravzaprav toplotne črpalke zrak/zrak, zato lahko rečemo, da omogočajo energijsko in stroškovno učinkovito hlajenje poleti in ogrevanje predvsem v prehodnih obdobjih.

Kako gospodarno je ogrevanje s klimatsko napravo, je odvisno od več dejavnikov

Pri nakupu je priporočljivo upoštevati oznako SCOP, ki opredeljuje, koliko toplotne energije v sezoni ogrevanja v povprečju proizvede iz 1 kW električne energije. Sodobne klimatske naprave imajo SCOP od 4 do 5, lahko tudi več, kar pomeni, da iz 1 kW porabljene električne energije proizvedejo od 4 do 5 (ali več) kW toplotne energije.

A to velja le za najbolj učinkovite sodobne klimatske naprave, medtem ko so lahko starejše precej manj učinkovite. Poleg tega kazalnik SCOP ne pove vsega, denimo kakšno temperaturno razliko je klimatska naprava premagala pri izmerjenem SCOP. Bolj ko je zunaj hladno, večjo temperaturno razliko mora naprava premagati, da prostor ogreje na želelno temperaturo, pri tem pa njena učinkovitost pada. Pri zelo nizkih zunanjih temperaturah se njena učinkovitost približa (ne)učinkovitosti klasičnega električnega grelnika, kar pomeni, da ogrevanje z njo ni več tako poceni.

Dokler temperatura ne pade pod 10 °C

Po navedbah proizvajalcev naj bi bilo ogrevanje z njimi v primerjavi z električnimi grelniki in kaloriferji tudi do 75 odstotkov cenejše, v primerjavi s kurilnim oljem do 65 odstotkov in primerjavi z zemeljskim plinom do 60 odstotkov. Navedene številke je priporočljivo jemati z rezervo, na splošno namreč velja, da je ogrevanje s klimatsko napravo smiselno in najbolj učinkovito, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 °C, a pozimi je pogosto bolj hladno.

Pri zunanji temperaturi okrog -10 °C dobro delujejo klimatske naprave s temperaturnim intervalom do -25 °C. Tistim, ki delujejo v intervalu do -15 ali do -10 °C, zelo pade zmogljivost, zato niso primerne za ogrevanje celo zimo.

Prednosti ogrevanja s klimatsko napravo

 • Prostor zelo hitro ogreje.
 • Ogrevanje je (lahko) v primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami bolj učinkovito in cenejše.
 • Uporabljamo jo lahko samo občasno.
 • Vgrajeni filtri poskrbijo za čist zrak in zdravo bivalno okolje.
 • Uporaba klimatske naprave za ogrevanje je preprosta.

Pomanjkljivosti ogrevanja s klimatsko napravo

 • Ko jo ugasnemo, se prostor hitro ohladi.
 • Pihanje zraka, pa čeprav toplega, je lahko moteče, prav tako glasnost delovanja.
 • Večja kot je temperaturna razlika, ki jo mora klimatska naprava premagati, manjša je njena učinkovitost.
 • Pri zelo nizkih zunanjih temperaturah se učinkovitost klimatske naprave približa (ne)učinkovitosti klasičnega električnega grelnika, kar pomeni, da ogrevanje z njo ni več tako poceni. To še zlasti velja za starejše klimatske naprave.
 • Ena notranja enota zadostno ogreje le prostor, v katerem je nameščena. Sosednje prostore bo dosegel le del toplega zraka, pa še to samo pod pogojem, da so vrata med njimi ves čas odprta oziroma jih sploh ni. Za večje stanovanje ali za hišo bi zato potrebovali sistem z več notranjimi enotami.
 • Topel zrak, ki iz naprave v prostor prihaja tik pod stropom, se v večji meri tam tudi zadržuje, hladen pa ostaja pri tleh. Za namen ogrevanja bi morali izbrati talno notranjo enoto in jo namestiti pod okno, tako kot radiator.
 • Če živite v večstanovanjski stavbi in imate na radiatorjih delilnike stroškov ogrevanja, si lahko z uporabo klimatske naprave stroške ogrevanja še povečate – delilniki namreč merijo temperaturo v prostoru in povišano temperaturo izmerijo tudi, če je radiator zaprt.

Splača se preveriti rezultate ZPS testov

Pred nakupom klimatske naprave se vsekakor splača preveriti rezultate primerjalnega testiranja potrošniških organizacij. Z nakupom najbolje ocenjene 2,5-kilovatne naprave na našem testu, ki jo bomo uporabljali tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje, lahko v primerjavi z najslabše ocenjeno prihranimo 160 evrov na leto (pri 3,5-kilovatni napravi 170 €/leto). Če jo bomo uporabljali samo za ogrevanje, je prihranek pri 2,5-kilovatni napravi 136 €/leto, pri 3,5-kilovatni pa 141 €/leto.

Veste, kako učinkovito uporabljati klimatsko napravo? Preverite tukaj!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj