Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuhna, letos vstopa v jubilejno 10. sezono, ki se bo predvidoma pričela v petek, 18. marca. Dobrote z vseh koncev Slovenije si bodo obiskovalci Pogačarjevega trga lahko privoščili vsak sončni petek do konca oktobra, ob praznovanju obletnice pa organizacijska ekipa snuje tudi vrsto novosti in posebnih doživetij.

Odprta kuhna velja za osrednji družabni dogodek v prestolnici in eno njenih najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti, na kateri se je doslej predstavilo več kot 300 obedovalnic z vseh koncev države. “Ko se ob pripravah na novo sezono oziramo nazaj, skoraj ne moremo verjeti, kako pomembno je Odprta kuhna vplivala na številna področja življenja. Zaznamovala je družabno življenje v prestolnici, oživila dolgo neizkoriščen del mestnega središča, oblikovala nov koncept organizacije trajnostno naravnanih projektov, ustvarila čudovito skupnost ter obiskovalce opomnila, da si ob koncu tedna zaslužijo v odlični družbi uživati ob dobri hrani in pijači,” sta vtise strnila soustanovitelja Odprte kuhne Alma in Lior Kochavy.

V letih delovanja je Odprti kuhni uspelo povsem spremeniti dojemanje in odnos do kulinarike, pa tudi gostinstvo kot posel. Tako so se filane paprike, pražena jetrca, štruklji in šmorn iz kuhinj naših babic preselili na ulico in postali čisto pravi “street food”. Ljubljančani so spoznali dödole in klocave nudle, eksotična ulična hrana iz Afrike, Azije, Južne Amerike in Bližnjega vzhoda pa je na gostovanjih Odprte kuhne Koper, Novo Gorico, Ptuj, Celje, Vipavo in Slovenj Gradec približala svetovnim metropolam. Vrhunski kuharski mojstri so iz svojih restavracij stopili na trge, mladi in zagnani chefi so zrasli v Michelinove zvezdnike, mali podjetniki so na pogorišču gospodarske recesije zgradili gostinska podjetja, ki danes zaposlujejo veliko število ljudi, turisti z vsega sveta pa so obisk Ljubljane začeli načrtovali okrog obiska Odprte kuhne.

​​​​​​​

“Vsakič znova sem navdušen, ko na Odprti kuhni vidim otroka, ki radovedno poskuša nekaj novega, upokojenski par, ki je namensko prišel poskusit indijske zvitke, ali skupino prijateljev, ki si nabere kup različnih krožnikov in si dobrote z njih deli. Ponosen sem, da smo v ljudeh uspeli zanetiti radovednost in podreti določene meje v načinu doživljanja hrane in uživanja v njej. Če nas hrana povezuje doma, zakaj nas ne bi še na ulici, v mestu, v skupnosti? To potrebujemo – bolj kot kdajkoli prej,” je še dejal Lior Kochavy.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj