Čeprav vemo, da mati samohranilke vse zmorejo same, pa se je izkazalo, da imajo očetje (ali njihova odsotnost) na hčerke in njihov razvoj življenja močan vpliv.

PREBERITE TUDI: Najbolj prizadene očetova zavrnitev

Raziskave so namreč pokazale, da imajo deklice, ki imajo dobre odnose z očetom, manjšo verjetnost, da razvijejo anksioznost in depresijo, poleg tega se bolje znajdejo ob vsakodnevnem stresu. Prav tako veliko lažje izrazijo svoje občutke in ravno ta sposobnost jim v življenju olajša odnose z drugimi ljudmi. Stvari, kot so osebne vrednote, samopodoba, odnosi, spolnost in občutek nadzora nad lastnim življenjem, so stvari, ki jim jih očetje pomagajo oblikovati. Ko oče oblikuje globok in zdrav odnos s svojo hčerko, ji namreč pomaga ustvarjati pozitivno samopodobo in ji omogočiti, da vzpostavi občutek nadzora nad svojim življenjem, ki ji bo omogočil, da ji bo uspelo.

Poleg tega, da imajo velik čustven vpliv imajo tudi velik vpliv na finančno in celo telesno zdravje svoje hčere. V skladu z rezultati neke druge raziskave, imajo dekleta, ki imajo očeta, ki pri vzgoji sodelujejo od njenega rojstva, večjo verjetnost, da bodo bolj preskrbljene ter imele boljše fizično zdravje od tistih, ki so brez očetov ali so le-ti odsotni. Zaradi tega imajo večjo verjetnost, da bodo bolj uspešne.

Vloga očeta je zagotovo pomembna v življenju deklet, vendar to ne zmanjšuje vloge, ki jo imajo mame pri vzgoji hčere. Mame lahko priskrbijo dragocene informacije in nasvete o tem, kaj pomeni biti ženska, in so vedno tiste osebe, ki bodo vodile svoje hčerke skozi pomembne mejnike, kot so puberteta, menstruacija in zanimanje za fante, predvsem pa so mame največji zaklad ljubezni in topline.

PREBERITE TUDI: To vam želijo povedati ljudje, ki so izgubili očeta

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj