Pomemben dan? Kaj obleči, da dosežeš maksimalni učinek? Ali si vedel, da ima obleka izjemno velik vpliv na to, kako reagiraš in kako te drugi ljudje doživljajo? Verjetno poznaš občutek, ko te ujamejo nepripravljenega …

poslovna_oblacila 

Nenadoma se prikaže neka pomembna oseba, ti pa nosiš svoje najljubše stare kavbojke in športno majico s kratkimi rokavi. Ali pa te pokličejo na pomemben sestanek, ko si pričakoval, da boš lahko v miru delal na projektu in si oblečen  v svojo staro, ponošeno majico in kratke hlače. Se počutiš malce nelagodno?

Z obleko se projiciraš v svet. Tvoja obleka pove: “Takšen sem!”
Vsi poznamo občutek, ko nas sodijo po tem, kako se obnašamo in kako smo oblečeni. Ljudje bodo sprejeli to, kar vidijo, in to informacijo bodo obdelali glede na njihova prepričanja in vrednote. Torej, dvakrat se prepričaj, da si popolnoma zadovoljen s sporočilom, ki ga oddajaš. Ko enkrat spoznaš, da z obleko pošiljaš sporočila o sebi in o tem, kako ti vidiš svet, se lahko odločiš, kaj boš oblekel glede na rezultate, ki jih želiš doseči.

Kakšno sporočilo dobiš od osebe, ki dela v restavraciji in nosi uniformo, pa ima postrani kravato in umazane čevlje?
Ali se upira dejstvu, da mora v službi nositi uniformo; ali sporoča, da sovraži svoje delo; ali želi biti opažen, čeprav nosi službeno uniformo; ali sporoča kaj drugega? Razmisli za trenutek: kaj če se ti približuje moški v temni obleki, beli srajci in rdeči kravati, s kovčkom v roki. In ti začne pripovedovati o čudovitem novozgrajenem počitniškem letovišču in čudoviti hrani in o vseh stvareh, ki jih lahko tam počneš. Ja, mogoče je zanimivo. Sedaj pa si predstavljaj mladega zagorelega fanta, v majici za na plažo, mogoče celo s kratkimi hlačami, ki  se ti približuje s »pino calado« v roki in ti začne pripovedovati, da se je pravkar vrnil iz nekega kraja: “Plaža na Nilaweli (kje?), kjer sem preživel neverjeten čas, mora ostati VELIKA SKRIVNOST!” Kateri fant ti bo po vsej verjetnosti prodal počitnice za omenjeno letovišče?

Obleči pravi kostim
Ali si že kdaj videl zgodovinsko igro z igralci, ki so oblečeni v navadne vsakdanje obleke? Ne deluje. Pričakujemo kostume, ki predstavljajo osebo, ki jo igra. Če si odvetnik, revizor, bančnik ali kateri koli drugi tovrsten strokovnjak, dobiš takojšnjo kredibilnost, če si oblečen, kot se za igro spodobi. In nasprotno, če nisi oblečen, kot bi nekdo pričakoval, začnejo razmišljati, ali si res odvetnik ali ne – ker ne izgledaš tako, kot izgledajo odvetniki. Če mlada ženska danes hoče, da jo v London Cityju jemljejo resno – kot profesionalko, mora obleči črn, temno rjav ali temno moder suknjič, ki se ujema s krilom (do kolen, prosim). Vsak reagira na to ozkost razmišljanja – na ta ritualen način dela – to konstanto stereotipov.

Toda tu je trik!
Pozabi, da moraš v službo in da se moraš oblačiti na določen način. To je čredni način obnašanja. Poizkusi naslednje: “Oblečen sem v ta oblačila, ker mi pomagajo, da delam to, kar želim.” “Oblačim se v ta oblačila, ker se v njih počutim oseba, kot si želim biti.” Ko izbiraš obleke iz omare, izberi tista oblačila, ki ti bodo pomagala, da se boš vživel v igro in komuniciral z drugimi na tak način, da te doživljajo tako, kot ti želiš, da te doživljajo.

Kako bi se oblekel za te priložnosti?
Sestanek z bančnikom, na katerem zaprosiš za velik kredit; intervju z generalnim direktorjem velike internacionalke, ki se lahko konča s ponudbo za delo; sestanek s tvojim šefom, kjer boš predlagal, da ti da več odgovornosti (napredovanje); sestanek z dobaviteljem, ki želi drastičen dvig cen; prvi zmenek z dekletom/fantom, s katero si kontaktiral/-a le v službi. Predstavljaj si, kaj želiš doseči in katera obleka ti bo najbolj pomagala v tem primeru. Za trenutek razmisli, kakšno sporočilo bo prejela oseba, ki jo boš srečal, iz obleke, ki jo misliš obleči. Ali pošiljaš sporočilo, ki si ga želiš? In najpomembnejše, ali se počutiš dobro v obleki, ki si jo izbral?

Vizualiziraj sebe kot uspešnega, ki stvari izpelje do konca. In potem veš, katera je prava obleka za to priložnost. Poizkusi. Namenoma se obleci tako, da se boš počutil bolj samozavestno v tem, kar želiš doseči, ali samo bolj zadovoljen sam s sabo. Z malo prakse boš dojel moč obleke.

Z obleko se projiciraš v svet. Tvoja obleka pove: “Takšen sem!”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj