Potrudimo se, da bomo v letu 2019 ravnali še bolj ekološko. Če ste ekološko osveščeni in tako tudi živite, vam je več ali manj vse jasno. Če pa še vedno spadate med tiste, ki niste najbolj ekološko osveščeni, pa berite dalje.

PREBERITE TUDI: Ekologija doma za začetnike: skrajni čas, da začnete ločevati odpadke

Ekologija se ne začne pri ločevanju odpadkov, temveč že prej
Ko se omeni beseda ekologija, se ljudem v misli najprej utrne besedna zveza ‘ločevanje odpadkov’, kar nikakor ni napačno mišljenje, le da bi še na nekaj morali pomisliti najprej – na zmanjševanje količine odpadkov, kar pomeni, da moramo že ob nakupovanju razmišljati o tem, kako bomo hrano in druge izdelke nakupili tako, da bomo povzročili kar najmanj odpadkov. Življenje z nič ali zelo malo odpadki je mogoče (zero waste), potrebno je le dobro načrtovati. O podrobnejših nasvetih in korakih se lahko pozanimate na širnem spletu, kjer obstaja kar nekaj dobrih slovenskih strani ter skupin na družbenih omrežjih, ki obravnavajo to tematiko.

Nakupovanje

Kot omenjeno, ni pomembno le ločevanje odpadkov, temveč misel na to že ob nakupu. Kupujte izdelke, ki bodo povzročili najmanj odpadkov ali odpadek, ki ga je lažje reciklirati. Raje kot plastične embalaže kupujte steklene in papirnate oz. kartonaste. Kupujte izdelke v večjih embalažah, saj so le-ti običajno cenejši, pa še embalaža kot odpadek bo manjši. Bodite pozorni: mnogo izdelkov ima embalažo, ki je že pripravljena za ustrezno ločevanje embalaže: jogurtov lonček, čez pa je papirnata embalaža, ki jo zlahka odstranite in tako ločite embalažo posebej.

Izdelki brez embalaže

V Sloveniji je že na voljo nakup živil brez embalaže, kar pomeni, da prinesete svojo posodo, embalažo, ki jo napolnite, denimo s testeninami ali detergentom. Nakup v rinfuzi je mogoč že marsikje, pred kratkim pa se je odprla tudi trgovina Rifuzl, ki omogoča nakupovanje brez plastične embalaže.

Plastične vrečke

Izogibajte se uporabi plastičnih vrečk. Omislite si vrečke, izdelane iz recikliranega materiala in za večkratno uporabo. Če ste vrečko pozabili doma, pa vzemite kartonasto škatlo. Žal je v Sloveniji v trgovinah še mnogo preveč plastičnih vrečk, še posebej na področju oddelkov sadja in zelenjave. Težavo lahko rešite tako, da v eno vrečko naložite različne sadne ali zelenjavne pridelke. Tehtate jih posebej, na vrečko pa nalepite cene (potem pojdite na navadno blagajno in ne na samopostrežno, tam boste zaradi teže in različnih nalepk s cenami imeli težave). Če boste kupili eno limono, za to ne potrebujete vrečke, nalepko s ceno nalepite direktno na sadež. Plastične vrečke, v katerih domov prinesete sadje in zelenjavo, doma porabite za vrečko za odpadke (ampak ne za biorazgradljive odpadke, ki jih je potrebno položiti v biorazgradljivo vrečko).

PREBERITE TUDI: Ali delate te napake pri ločevanju embalaže?

Recikliranje

Reciklirajte tudi doma. To pomeni, da čimveč stvari uporabite ponovno ali jih ustrezno namenite. Lepo ohranjena stara oblačila in brisače lahko odnesete v zavetišča za brezdomce. Manj ohranjena oblačila lahko oddate v za to primerne zabojnike za tekstil. Stare brisače lahko nesete tudi v zavetišče za živali. Tja lahko odnesete tudi rabljene povodce, praskalnike,.. Gobice in vilede, ki so odslužile svojo nalogo v kuhinji, uporabite za čiščenje stranišča, kopalnice, čevljev… Ko vam bo enkrat navada prišla v kri, boste dobili še mnogo idej, kako lahko stvari znova porabite.

Ne kupujte stvari, ki jih ne potrebujete. Ne le, da bo odpadkov preveč, tudi v vašem domu bo krame preveč. Začnite razmišljati drugače, dober primer je recimo lonček za svinčnike; zakaj bi ga kupovali, ko pa ga lahko izdelate sami oz. uporabite katero izmed embalaž: jogurtov lonček, steklen kozarec za vlaganje,…

Kupujte lokalno

Pozanimajte se, kje v vaših krajih je mogoče kupovati lokalno. To je običajno mogoče na tržnicah ali bližnjih kmetijah. Tako kupljena hrana ne bo imela embalaže, in bo po vsej verjetnosti tudi ekološko pridelana. Poleg tega taka hrana ni bila pripeljana iz drugih delov sveta, s čimer ste zopet pripomogli k ekologiji planeta. Manj , ko bomo kupovali hrano iz drugih delov sveta, manj bo povpraševanja, s tem pa tudi manj uvoza in s tem povezanih stroškov in onesnaževanjem. Prav je, da podpiramo domače.

Ločevanje odpadkov

Ločevanje odpadkov se je (upamo), kar dobro ‘prijelo’ oz. zlezlo pod kožo Slovencev. Pomembno pa je tudi, da ločujemo pravilno. Kadar niste prepričani, kam sodi kakšen odpadek, to vedno lahko preverite na spletu ali pri svojem ponudniku, komunalnemu podjetju, ki vam odvaža smeti.

Spodbujajte ločevanje odpadkov na javnih prireditvah in v službi
Ste opazili, da na javnih prireditvah ali v podjetju, kjer delate, pogosto manjkajo koši za smeti za ločeno zbiranje odpadkov? Večkrat, ko boste na to opozorili, in več, ko nas bo na to opozorilo, prej bodo prišle spremembe.

PREBERITE TUDI: Kaj spada med biološko razgradljive odpadke in kaj ne?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj