… kogarkoli in sedaj vemo, da mit, da je to najstniška težava, nikakor ne drži. Nekatere ženske poročajo o prvem pojavu aken v tridesetih, štiridesetih letih ali celo kasneje, saj se jim celo življenje spreminja hormonsko ravnovesje. Pri moških so akne dejansko večinoma stvar najstniških in mladih let.

Za akne obstaja kar nekaj zdravil in tretmajev – več o njih in vzrokih za nastanek aken si preberite v članku Akne, težava vseh starosti. Sedaj pa so znanstveniki razvili nov tretma: kombinacijo ultrazvoka, z zlatom prevlečenih delcev in laserja. Gre za terapijo, ki zmanjša pogostost in intenzivnost izbruhov aken in deluje tako, da s pomočjo nizko frekvenčnega ultrazvoka zdravilo (z zlatom prevlečene delce silicijevega dioksida) vnese transdermalno – direktno v poro.

"Kar je tako posebnega pri teh tehnologiji, je to, da ko na delce posveti laser, svetlobo pretvorijo v toploto," so povedali raziskovalci. To je tudi prvi primer, da je bil ultrazvok, ki preizkušeno poskrbi za dostavo zdravil skozi kožo, vnesel delce v človeško tkivo. Omenjeni delci so izjemno majhni, a so ključni za omenjeno terapijo. Ko so dostavljeni na ključna mesta, se na njih uporabi laser in zlata prevleka reagira z infrardečo valovno dolžino laserja, pretvori svetlobo v toploto in deaktivira lojnice.

"Če deaktiviramo pretirano delujoče lojnice, s tem vplivamo na sam vzrok nastanka aken," so navdušeni raziskovalci. Raziskava je bila objavljena v Journal of Controlled Release, ta novi tretma pa naj bi imel kar nekaj prednosti napram drugim načinom zdravljenja oz. obvladovanja aken. Metoda, ki se sicer imenuje selektivna fototermoliza, ne draži in ne izsušuje kože ter ni možnosti, da pride do odpornosti na ta način zdravljenja kot se to lahko zgodi pri antibiotikih.

Po besedah raziskovalcev naj bi bila terapija izjemno učinkovita, še zlasti pa je primerna za zdravljenje hujših oblik aken, ki se ne odzivajo na druge oblike zdravljenja, opraviti pa bodo morali še nadaljnje raziskave, med drugim to, da ta tretma morda ne poškoduje pore in ali obstajajo kakšne kontraindikacije.

Več o aknah in vzrokih za njihov nastanek si preberite v članku Akne, težava vseh starosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj