Okoljska regeneracija se dogaja marsikje po svetu – osveščene države pogozdujejo. Pridružila se jim je tudi Nova Zelandija, ki se približuje cilju posaditi milijardo dreves. Vlada je v ta namen namenila dodatnih 240 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je skupni budget 485 milijonov dolarjev v treh letih.

Če bo program odobren, bo to imelo velik vpliv na njihov trud, da se zmanjša klimatske spremembe, pravijo pristojni. Nova Zelandija planira do leta 2050 doseči nič emisij in sajenje toliko dreves naj bi pomagalo doseči ta cilj. “Če bomo to pravilno izvedli, bo to lahko pomenilo 340 milijonov posajenih dreves v naslednjih desetih letih, kar je dvojna količina kot sedanje stanje,” je povedal minister za okolje, Shane Jones.

Drevesa se ‘borijo’ proti okoljskim spremembam tako, da nase vežejo toplogredne izpušne pline iz atmosfere. Hkrati pomagajo ščititi tla in okolje pred poledicami katastrof kot so neurja in poplave. To so le nekateri izmed mnogih pozitivnih učinkov dreves: poleg tega tudi čistijo zrak, zemljo in vodo; dajejo hrano in zavetje ter še mnogo več.

Okoljski minister je dejal še, da bo to pomagalo rehabilitirati uničeno okolje, izboljšati življenje in razmnoževanje divjih živali in hkrati zagotoviti okoli 1000 služb. A medtem, ko so ti ukrepi brez dvoma koristni za okolje, pa ne bodo direktno rešili klimatskih sprememb. Za to bi bilo potrebno drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov.

Nova Zelandija je me podpisnicami pariškega sporazuma in poskuša zmanjšati izpuste iz leta 2005 za vsaj 30 odstotkov do leta 2030. da bodo do leta 2050 dosegli nič izpustov, je vsekakor zelo optimistično, vsekakor pa ne nedosegljivo.

PREBERITE TUDI: Iznašli nove piling delce, ki ne bodo onesnaževali okolja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj