… možganih ko jemo hrano, bogato z maščobami in sladkorjem, in ki so odgovorni za sproščanje dopamina, ki v nas vzbudi prijetne občutke. Raziskovalci so ugotovili, da je gen, ki kodira enega izmed ključnih endogenih opioidov, enkefalin, pri otrocih mater, ki so se v nosečnosti prehranjevale zelo nezdravo (torej so jedle 'junk' hrano kot so sladkarije, hitra hrana, pice, sendviči …), prekomerno izražen v primerjavi z materami, ki so se prehranjevale normalno.

Ta porast enkefalina je skupaj s preteklim delom, ki so ga opravili raziskovalci in ki je pokazalo, da je bil zaviralec opioidnih receptorjev manj učinkovit pri zmanjševanju absorpcije sladkorja in maščob, dokaz, da je signalizacijska pot opioidov manj občutljiva pri potomcih, katerih matere so se prehranjevale nezdravo. Ta raziskava je tako z gotovostjo potrdila, da nezdravo prehranjevanje v času nosečnosti trajno spremeni otrokove možgane in način, kako ta sistem deluje po rojstvu.

Manjša občutljivost na opioide pa pomeni, da so potomci mater, ki so se nezdravo prehranjevale tekom nosečnosti in dojenja, veliko bolj podvrženi odvisnostim, saj bi morali za enak prijeten občutek, kot ga sicer da nezdrava hrana, pojesti veliko več le-te, zaradi česar bi zelo verjetno konzumirali veliko večje količine nezdrave hrane, polne škodljivih maščob in sladkorja.

Raziskava je zato po mnenju raziskovalcev zelo koristna, saj jo bodo lahko uporabili za osveščanje bodočih mater o tem, kako izjemen vpliv ima njihova prehrana na zdravje in delovanje njihovih potomcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj