Spoprijeti se s čustveno bolečino in priznati svojo stisko, je lahko težka izkušnja, a ena stvar, ki vam lahko pomaga do boljšega počutja, je sočutno samozavedanje.

Ključne točke

    • Če ste nesrečni, se lahko zgodi, da vse vidite v negativni luči.
    • Odločitev, da si priznate svojo stisko, je pomemben korak k ozdravitvi.
    • Razvijanje sočutnega samozavedanja vam lahko pomaga negovati srečo.

Zaradi občutka skrajne nesreče lahko kdo na svet gleda skozi siva očala. Vsak trenutek zatemni vaš pogled na dogajanje, zaradi česar ste negativni in pesimistični ter se počutite nesrečne. Toda obstaja še en način, kako to videti – način, kako to videti z razumevanjem in sočutjem.

Navsezadnje lahko takšno vedenje povzroči, da ignorirate prijatelje ali se izogibate svoji higieni ali osnovnemu gospodinjstvu. Sčasoma vam to vedenje dejansko poslabša življenje na načine, ki se jih morda ne zavedate popolnoma.

Kaj storiti?

Če ste sposobni zaznati in si zavestno priznati, kaj se dogaja z vami (da ste pozorni na svoje izkušnje), vas lahko ta vpogled dejansko pomaga osvoboditi. To je lahko prvi korak iz temne sence vašega brezupa.

Razumevanje vaše bolečine

Resnično priznati stisko pomeni odpreti se bolečini. In pomembno je razumeti, da čustvena bolečina (ali “slabo počutje”) ne pomeni, da je z vami nekaj narobe (ali da ste “slabi”).

Odpiranje spremembi

Da bi se pravo zdravljenje začelo, se morate naučiti zavestno odpreti čustveni bolečini. Ko prenašate boleče občutke, morate vaditi vztrajno preusmerjanje svoje stroge samoocene. Razmislite, kako je bolečina, ki jo čutite, smiselna glede na vašo situacijo (vključno z vašo zgodovino, zaradi katere ste morda še posebej občutljivi na trenutne okoliščine).

Če imate samosočutje, ko dopuščate svojo nesrečo, bo ta sčasoma dosegla vrhunec, tudi če se na začetku morda zdi, da intenzivnost v vas nenadzorovano narašča. To pomeni, da dokler ne gojite misli ali ne izvajate dejanj, ki ohranjajo to intenzivnost, se bo sčasoma zmanjšala kot nevihta, ki se umika.

Sočutno samozavedanje omogoča zdravilna dejanja

Nato boste s sočutnim samozavedanjem morda ugotovili, da lahko z nekaterimi ukrepi dosežete, da se boste počutili bolje, tudi če se za to ne počutite posebej motivirani. Začnete lahko s konkretnimi dejanji: če v svoje življenje vključite običajno prijetne dejavnosti, se več družite s prijatelji, zagotovite dovolj spanca, se zdravo prehranjujete ali si prizadevate za vadbo, imate dobre možnosti, da postanete srečnejši.

PREBERITE TUDI: Sreča je izbira, dovolite si biti srečni!

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj