Med, ki ga prodajajo v trgovinah z živili, je pasteriziran – torej pregret. To pomeni, da visoka temperatura uniči nezaželene kvasovke, odstrani morebitno kristalizacijo in podaljša rok uporabnosti, a se pri tem uniči večji del koristnih zdravilnih snovi.


​​​​​​​

Koristi surovega medu

1. Dober vir antioksidantov

Surovi med vsebuje vrsto rastlinskih kemikalij, ki delujejo kot antioksidanti. Nekatere vrste medu imajo toliko antioksidantov kot sadje in zelenjava. Antioksidanti pomagajo ščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Prosti radikali prispevajo k procesu staranja in tudi k razvoju kroničnih bolezni, kot sta rak in bolezni srca. Raziskave so pokazale, da imajo antioksidativne spojine v surovem medu, imenovane polifenoli, protivnetne učinke, ki so izjemno koristni pri zaščiti pred številnimi boleznimi, povezanimi z oksidativnim stresom.

Surova različica medu lahko vsebuje tudi čebelji cvetni prah in čebelji propolis, ki imata še dodatne koristi. Pregled študij iz leta 2017 je pokazal, da ima lahko surovi med potencialne zaščitne učinke na dihala, prebavila, srce in ožilje ter živčni sistem, lahko pa se uporablja celo pri zdravljenju raka.

2. Prehranska vrednost

Prehranska vrednost surovega medu se razlikuje glede na njegovo poreklo in druge dejavnike. Na splošno ena žlica ali 21 gramov surovega medu vsebuje okoli 64 kalorij in 17 gramov sladkorja. Surovi med vsebuje tudi manjše količine naslednjih mikrohranil (vitaminov in mineralov):

  • kalcij
  • magnezij
  • mangan
  • niacin
  • pantotensko kislino
  • fosfor
  • kalij
  • riboflavin
  • cink

Poleg tega je surov med vir različnih količin aminokislin, encimov in drugih koristnih spojin.

3. Antibakterijske in protiglivične lastnosti

Raziskave so pokazale, da ima propolis v surovem medu protiglivične in protibakterijske lastnosti.

Možnosti za notranje in lokalno zdravljenje z uporabo surovega medu so velike. Učinkovitost medu kot antibakterijskega ali antimikotičnega sredstva se razlikuje glede na vrsto medu, vendar se nekatere vrste medu preučujejo za posebne terapevtske namene, na primer proti okužbam, povezanim s kandido.

4. Zdravi rane

V pregledu študij iz leta 2018 je bilo ugotovljeno, da ima med protimikrobne lastnosti. Tudi pregled študij iz leta 2017 je pokazal, da imajo lahko med, propolis in matični mleček potencialne koristi za zdravje pri zaviranju mikrobov in celjenju ran.

5. Moč fitonutrientov

Fitonutrienti so spojine, ki jih najdemo v rastlinah in pomagajo ščititi rastlino pred poškodbami. Nekatere na primer odganjajo žuželke ali ščitijo rastlino pred ultravijoličnim sevanjem.

Fitonutrienti v medu so odgovorni za njegove antioksidativne lastnosti ter protibakterijsko in protiglivično delovanje. Prav zaradi njih naj bi se pri surovem medu pokazale tudi imunsko krepitvene in protirakave lastnosti. Te dragocene hranilne snovi lahko pri običajnem medu uniči intenzivna predelava.

6. Pomoč pri prebavnih težavah

Med se včasih uporablja za zdravljenje prebavnih težav, kot je driska, čeprav so raziskave, ki bi dokazale, da deluje, omejene. Lahko pa bi bil uporaben za tudi zdravljenje bakterije Helicobacter pylori (H. pylori), ki je pogost povzročitelj razjed na želodcu.

Vsebuje tudi koristne prebiotike, kar pomeni, da hrani dobre bakterije, ki živijo v črevesju in so ključne ne le za prebavo, temveč tudi za splošno zdravje.

7. Pomirja boleče grlo in kašelj

Med je staro zdravilo za boleče grlo, ki pomirja bolečino in lahko pomaga pri kašlju. Dodajte ga vročemu čaju z limono, ko vas doleti prehladni virus. Pregled študij iz leta 2021 je pokazal, da je med boljši od drugih oblik nege pri izboljšanju okužb zgornjih dihalnih poti.

Študija iz leta 2016 je tudi nakazala, da so antibakterijske in protivnetne lastnosti učinkovite za pomoč pri vnetem grlu.

8. Koristi za možgane

Surovi med ima morda celo nekaj kognitivnih koristi. Polifenoli v medu morda lahko preprečujejo vnetne procese v hipokampusu – delu možganov, ki je vključen v spomin. Antioksidativni in protivnetni učinki lahko koristijo celemu telesu, tudi zdravju možganov.

Kako izbrati pravi surovi med?

Če želite poskusiti surovi med, pozabite na trgovine in se odločite za nakup pri zaupanja vrednem lokalnem proizvajalcu. Poiščite med, ki ima na etiketi napis “surov” ali prihaja s kmetije, ki lahko potrdi, da med ni bil segrevan – iti pod 40 stopinj ne. Pravi in zdravilen med NI segrevan.

Poiščite etiketo, na kateri izrecno piše “surov”, in bodite pozorni na morebitne dodane sestavine, kot so sladila. Surovi med lahko poiščete v običajnih in ekoloških trgovinah z živili, trgovinah z zdravo prehrano in na kmečkih tržnicah. Pogosto se imenuje tudi strd.

Kako shranjevati surov med?

Medu rok ne poteče kaj hitro, vendar se lahko v določenih okoliščinah onesnaži. Med shranjujte v tesno zaprti posodi, stran od svetlobe in visokih temperatur. Čez nekaj časa lahko med začne kristalizirati. To je popolnoma normalno, vendar je zaradi tega lahko videti zrnat.

Med lahko rahlo segrejete, da se kristali stopijo, vendar se zavedajte, da segrevanje nad cca. 35 stopinj med močno poslabšajo, s čimer se izgubijo njegove izjemne zdravilne lastnosti. Zato je tudi dajanje medu v vroče napitke uničujoče – vedno počakajte, da se ohladi in je le še mlačen do topel.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj