Medtem ko so bila nekoč na voljo le mila v trdi obliki, so jih danes skoraj v celoti nadomestila tekoča “mila”. Razlog za to je, da so trda mila neprimerna za čiščenje kože.

Trdim milom se je najboljše izogibati, razlogov za to pa je več. Prvi je ta, da kožo zelo izsušujejo in dražijo, saj so večinoma alkalna (torej imajo ph nad 7, večinoma pa med 9 in 10) ali v najboljšem primeru ph nevtralna (ph je 7), medtem ko je ph zdrave kože med 5,4 in 5,6. To pomeni, da porušijo zaščitni kislinski plašč vaše kože, ki je potreben, da se koža ščiti pred zunanjimi vplivi. Raziskava je pokazala, da čiščenje kože z izdelki, ki imajo ph 7 ali višji, vpliva na kislinski plašč kože in s tem na povečanje bakterij na koži.

milo­

Podobno velja za sindete in tudi trda mila s primerno Ph vrednostjo, saj sestavine, ki jih vsebujejo, da so v trdni obliki, lahko prodrejo v kožo in mašijo pore. Poleg tega pogosto vsebujejo precej agresivne čistilne sestavine, sploh tista, ki so namenjena mastni ali nečisti koži, kar je pokazala tudi raziskava: skupini ljudi, ki je uporabljala trdo milo proti aknam, se je stanje poslabšalo in koža je bila razdražena v primerjavi z drugo skupino, ki je uporabljala nežno tekoče čistilno sredstvo.

Vendar pa to ne pomeni, da so vsa tekoča čistilna sredstva avtomatično dobra. Tudi ta namreč lahko vsebujejo agresivne čistilne substance – vendar so za razliko od trdih mil na srečo bolj izjema kot pravilo. Tako morate tudi pri nakupu tekočih čistilnih sredstev preveriti, da le-ta ne vsebujejo katere izmed izsušujočih in dražečih čistilnih substanc preveč na začetku: sodium lauryl sulfate, TEA lauryl sulfate, sodium olefin sulfate, potassium hydroxide, potassium myristate.

Zato se čistilom v trdi obliki raje izogibajte – na tržišču je dovolj nežnih tekočih čistilnih sredstev, da boste našli (vsaj) enega, ki bo ustrezal tudi vam.

9 KOMENTARJI

  1. Summertime, šele zdajle vidim: drži, je pa prednost trdih mil v tem, da se hitro in enostavno sperejo s kože. Če je koža tako ekstremno suha, da se geli kar zažrejo vanjo, je vseeno boljša izbira trdo milo in seveda takoj po prhanju mazanje z zelo vlažilno in hranljivo kremo ali losjonom ali celo oljem.

  2. Uf, zdaj pa sem spoznala razliko med trdimi mili. Že lani v ZDA in pred kratkim v hotelu v tujini sem uporabljala hotelsko trdo milo – no, ni se spralo s kože SPLOH. Oba sta pustila voščenkasto plast na koži, medtem ko se JMO mila, ki sem jih doslej preizkusila, v celoti in popolnoma sperejo s kože. Sestavin hotelskih žal nimam da bi primerjala, tako, da je treba kar sprobati. JMO zagotovo niso edina, ki se dobro sperejo, tako, da če katera še kakšne odkrije, naj prosim poroča. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj