Miška

pravilna_drza_miske

Pravilna drža miške
Ne grabite ali stiskajte miške med palec in mezinec. Roka mora biti ob uporabi miške sproščena in jo mora voditi narahlo. Če miška ne drsi gladko, jo očistite. Mnogi miško kupijo hkrati z novim računalnikom, zato dobijo serijsko miško, ki naj bi ustrezala vsem. Če imate manjšo roko, kupite miško za svojo velikost.
Pri uporabi miške premikajte celotno roko v komolcu ali rami, ne le v zapestju. Ko omogočite, da večje mišice roke prevzamejo delo, sprostite majhne mišice dlani, ki so napete med tipkanjem in nepravilno uporabo miške, ki jo na žalost izvaja še veliko uporabnikov. Miško imejte čim tesneje ob tipkovnici. Če se morate za vsak gib stegovati na sosednjo mizo ali pult, vas na to lahko kmalu opozorijo vratne mišice. Med uporabo miške prav tako NE naslanjajte zapestja ob podlago, četudi je to podpora za zapestje.

Tipkovnica

pravilna_lega_roke

Lega roke pri delu z računalnikom
Delajte čim enakomernejše, ritmične gibe, na tipkovnico pritiskajte mehko. Pri tipkanju ne upogibajte zapestij. Dlan mora biti v ravni črti s podlaktjo, roka se mora premikati v rami. Prsti morajo med tipkanjem ohranjati naravno krivino, ki jo imajo, če roka visi prosto ob telesu. Ne tipkajte z iztegnjenimi prsti. Nikakor zapestij ne naslanjajte na rob mize, še posebej, če je ta oster. Pri tipkanju velja veliko tistega, kar sem povedala že za uporabo miške.

Poudarjam, da so sodobne tipkovnice mehke, zato ni potrebe, da bi tipkali z veliko silo. S tem bolj kot tipkovnico obremenjujemo svoje prste. Za razliko od prstov lahko novo tipkovnico  kupimo.


Zaslon

Povečajte velikost pisave na zaslonu, da se vam ne bo več treba nagibati proti njemu med branjem drobnega besedila. Omogočite si udobno branje s primerne razdalje. Ne pozabite, da tudi oči lahko trpijo zaradi obsežne uporabe računalnika. Ne prenehajte mežikati med delom z računalnikom – nenehno se opozarjajte. Med delom se redno obračajte stran od ekrana in se zazrite v oddaljen objekt. Priporočljivo je, da pri tem pogledujete skozi okno, ni pa nujno. Redno hodite na preglede oči in nosite očala, če vam jih je (vsaj za delo z računalnikom) predpisal okulist. Lahko tudi nekaj minut drgnete eno dlan ob drugo, da se segrejeta, nato pa jih položite na zaprte oči in ostanete v tem položaju, dokler vam ustreza.

Privzgojene dobre navade se bogato obrestujejo

“Ergonomično zasnovano delovno okolje in primerno obnašanje med delom lahko uporabnike računalnikov obvarujeta ali vsaj zelo omilita možnosti, da bi se poškodovali. Pomembni dejavniki so: splošna zasnova delovnega okolja, postavitev ekrana, postavitev stola in soodvisna postavitev tipkovnice in miške. Poleg tega pa je ključnega pomena tudi primerno ravnanje med delom in pravilna drža, kajti najbolj ergonomično zastavljena pisarna ne more obvarovati pred sindromi obrabe, če uporabnik nima dobrih delovnih navad,” svetuje dr. Janko Popovič iz Specialistične ortopedske ambulante Medicom v Ljubljani. Navedeno podkrepijo tudi statistike, ki kažejo, da približno 65 odstotkov aktivnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu. Vzroki za bolečine pa vse pogosteje nastanejo prav zaradi dolgotrajnega sedenja in dela z računalnikom.

Kaj povečuje možnost, da dobite RSI?

  • več kot 2 uri uporabe računalnika dnevno;
  • obsežna in intenzivna uporaba računalnika v nekem obdobju, posebej ko morate kaj narediti do roka (nujni projekti, predstavitve seminarjev …);
  • pomanjkanje rednih odmorov med delom;
  • slaba drža med delom;
  • nepravilna višina in namestitev tipkovnice in miške glede na telesna razmerja uporabnika;
  • pritiskanje zapestja ob podlago med tipkanjem ali tipkanje s pritiskanjem na podlogo za zapestja (pritisk znotraj karpalnega kanala se na ta način znatno poveča in prispeva k hitrejšemu razvoju simptomov);
  • tipkanje ali uporaba miške (ali oboje skupaj) z nazaj zapognjenim zapestjem in
  • nasilno raztegovanje in zvijanje roke, da bi dosegli tipke, medtem ko zapestja počivajo na površini mize ali počivalu za zapestja (isto velja za delo z miško).

Če delate z računalnikom v službi, nikoli ne držite telefonske slušalke med ramenom in ušesom. To pretirano napenja vratne mišice in lahko prispeva k resnim bolečinam. Mnogi telefoni omogočajo pogovarjanje preko zvočnika, tako da lahko mirno tipkate, kar vam telefonirajoči naroča. Če je okolje prehrupno za zvočnik, si omislite slušalko, ki se zatakne za uhlje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj