… kozmetičnih izdelkov, forumov, splošnih ‘resnic’, nasvetov, raziskav in knjig o negi kože. V vsej tej poplavi informacij je težko najti prave resnice o tem, kako bi morali kožo zares negovati.

PREBERITE TUDI: Alfa in beta hidroksi kisline in kako delujejo na kožo

Mit številka 1: Različna področja na koži imajo različne potrebe

Resnica: Mnogo žensk misli, da bo recimo, krema proti gubicam okoli očesa, delovala le tam in nikjer drugje. Dejstvo je, da bo krema proti gubicam delovala enako – na gubice okoli oči ali na ostale obrazne gubice. Krema namreč ne more zaznati področja obraza. Krema, ki učinkovito manjša gubice, bo svoje delo opravila enako, ne glede na to, na katero gubico jo namažete.

Mit številka 2: Prodiranje aktivnih sestavin v globlje plasti kože

Resnica: Na globlje plasti kože aktivne sestavine ne morejo kar enostavno delovati. Dostopen je namreč le zgornji sloj (povrhnjica), zato je prodor sestavin odvisen tudi od drugih stvari. Izdelki za nego kože, ki vsebujejo sestavine z zelo majhnimi molekulami, kot so vitamin C in retinol (vitamin A), imajo možnost prodora v kožo, vendar manjša, kot je molekula v sestavini, lažje je, da ta izdelek prodre globje. Poleg tega na prodor sestavine v kožo vplivajo tudi manj znani dejavniki (na katere verjetno niste nikoli pomislili), kot je pravilna raven pH ter temperatura.

Mit številka 3: Izdelki z večjim številom aktivnih sestavin zagotavljajo najboljše rezultate

Resnica: Izdelki s preveč aktivnimi sestavinami lahko hitro zmedejo kožo, kar ima lahko slabe posledice. Bolje je, da se lotite le ene stvari (vlaženje, hranljive snovi, proti gubica,…) naenkrat in naj se le-to opravi kvalitetno, tako bodo sestavine bolj učinkovite, koža pa bolj pomirjena. Tudi mi ne zmoremo več nalog hkrati, kajne?

Mit številka 4: Dlje kot uporabljamo izdelek, bolj bo učinkovit

Resnica: Nekatere aktivne sestavine so splošno bistvenega pomena za vašo kožo in teh ni nikoli preveč. Nekaterih sestavin, ki so namenjene posebni in točno določeni skrbi za kožo, pa se koža lahko naveliča, nasiči in poleni, in tako rezultati ne bodo več vidni.

Mit številka 5: Umetna kozmetika je slaba, naravna je dobra

Resnica: V resnici se kozmetika ne bi smela deliti na naravno in umetno, temveč na preprosto dobre sestavine (varne in učinkovite) ter na slabe sestavine (škodljive in neučinkovite). Ne glede na izvor. Umetno je torej lahko koristno, in naravno je lahko škodljivo.

Mit številka 6: Naravni izdelki morajo vsebovati veliko rastlinskih izvlečkov

Resnica: Kozmetične sestavine ne rastejo na drevesih! Ni vsa kemija slaba, in – ne boste verjeli – poleg tega je kemija potrebna za to, da se aktivne molekule iz rastline sploh pridobi.

PREBERITE TUDI: Kaj je bolj pomembno pri izbiri kozmetike: naravno ali kakovostno?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj