… največji, če ne celo edini znanitelj staranja. Vendar je že več raziskav pokazalo, da je takšno mnenje zmotno in da naj bi bil najbolj očiten znak staranja neenakomeren ten, še zlasti pigmentni madeži.

Raziskovalci so posneli digitalne fotografije visoke resolucije 170 žensk v starosti med 11 in 76 let in jih pokazali ­ljudem, ki pa so ugotovili starost teh žensk zgolj na pogladi njihovega tena.

S staranjem se namreč melanin in hemoglobin v naši koži začneta razporejati neenakomerno, kar v kombinaciji s hormonskim neravnovesjem povzroči pigmentne madeže in kapilare. Na mladi koži so edini ‘madeži’ oz. sence tisti, ki so posledica potez obraza; okoli nosu, ust, podočnjaki ipd., medtem ko so na starejši koži tudi lise, ki so posledica gub in uvelosti kože. Tako pigmentni madeži in ostale sence na obrazu veliko bolj vplivajo na naš videz kot samo gube.

Svež in enakomeren ten deluje mladostno­ Neenakomeren ten močno vpliva na star videz
Svež in enakomeren ten deluje mladostno Neenakomeren ten močno vpliva na star videz
V nadaljnjem raziskovanju so raziskovalci odkrili tudi, da naše oči avtomatično privlači gladka, negovana, brezhibna polt. Če hočemo ali ne, se naše oči (in oči ostalih, seveda) najprej ustavijo na obrazih z najbolj enakomerno pigmentacijo in čim manj ‘senc’.

PREBERITE TUDI: 7 neverjetnih zdravilnih in pomlajevalnih učinkov resveratrola

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj