… ogrožajočih alergijskih reakcijah, so se raziskovalci lotili raziskovanja, ali morda obstaja kakšna povezava med uporabo naravne kozmetike in nastankom alergijskih reakcij. In na presenečenje mnogih je bil odgovor pritrdilen. Raziskava, ki jo je vodila profesorica Robyn O'Hehir vodja oddelka za alergije, imunologijo in respiratorno medicino z univerze Monash v Avstraliji, je nedvomno potrdila vzročno povezavo med nanašanjem krem iz določenih naravnih sestavin in razvojem alergij na hrano.

'Hrana' v kozmetiki lahko povzroči alergije

Raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Allergy and Clinical Immunology, je med drugim vključevala primer 55-lene ženske, ki je utrpela hud alergijski napad po tem, ko je jedla kozji sir. Povezavo so ugotovili po tem, ko so izvedeli, da je ženska redno uporabljala kremo, ki je vsebovala kozje mleko.

V strokovnem članku je profesorica O'Hehir pojasnila, da obstaja veliko naravne kozmetike, namenjene negi suhe kože. "Veliko teh izdelkov pa vsebuje tudi hrano, ki je znana po tem, da povzroči alergije. Kozje mleko, kravje mleko, olja oreščkov in podobni znani alergeni se pogosto nahajajo v izdelkih naravne kozmetike. Če želite preprečiti nastanek alergij, je priporočljivo, da ne uporabljate izdelkov, ki vsebujejo tovrstne sestavine," je zaključila. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da so ljudje s suho kožo ali ekcemi še posebej podvrženi tem težavam, saj je taka koža poškodovana, ima razpoke ali ranice, skozi katere te snovi v večjih količinah preidejo v telo – tako pa je tudi močno povečana nevarnost za nastanek alergij.

Več o kozmetičnih sestavinah si lahko preberete v člankih Resnica o kozmetiki in o eteričnih oljih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj