Me drugim tudi priporočila, da bi morali pred uživanjem oreščke namakati. Pa je to res?

Čeprav so oreščki in semena na splošno izjemno zdravi – seveda pod pogojem, da so NEpraženi! – pa so namočeni še boljši. To pripomore k izboljšanju sposobnosti absorpcije njihovih hranilnih snovi, pa tudi manj obremenijo naš prebavni sistem.

So idealni za trenutke, ko dobimo napad požrešnosti ali kakega hrepenenja po nezdravi hrani, saj so zelo nasitni, a za razliko raznih pakiranih, predelanih prigrizkov, tudi zdravi. Že peščica na dan lahko pomaga preprečiti pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov.

Poleg tega vsebujejo zajetno količino zdravih maščob, ki so bistvene za ohranjanje uravnotežene telesne teže, zdravih možganov, srca in ožilja; ter veliko vlaknin, ki pomagajo uravnavati delovanje črevesja in naravno preprečujejo zaprtje.

Pri oreščkih in semenih se lahko pojavijo nekateri zapleti: surovi oreščki in semena, ki pred uživanjem niso bili namočeni, oprani in posušeni, lahko povzročijo določene zdravstvene težave. V tem članku boste izvedeli, zakaj je pomembno, da oreščke in semena namakate, da boste od njih dobili kar največ.

Zakaj jih je priporočljivo namakati?

Surovi oreščki in semena ter stročnice so prekriti s snovjo, ki se imenuje zaviralec encimov. Naloga zaviralcev encimov je, da preprečujejo prezgodnje kaljenje in pomagajo ohranjati hranila, da lahko rastlina raste. Ko jih zaužijete, pa ovirajo absorpcijo nekaterih mineralov in beljakovin ter otežujejo prebavo.

Če jih nekaj ur namakate, se boste izognili tej težavi in aktivirali seme za uživanje – ali pa kaljenje.

Oreščki in semena vsebujejo veliko fitinske kisline

Surovi oreščki in semena vsebujejo veliko fitinske kisline. Fitinska kislina je snov, ki ima koristen in zaščitni namen za oreščke, semena, stročnice in žita, preden začnejo kaliti. Z njo je prekrita zunanja stran teh bodočih rastlin, da jih zaščiti pred zunanjimi vplivi, preden jih lahko posadimo v zemljo.

Medtem, ko je fitinska kislina dobra za oreščke in semena, pa ni ravno dobro, da ljudje uživamo večje količine fitinske kisline, saj prispeva k številnim zdravstvenim težavam, vključno z gastrointestinalnimi težavami in celo podhranjenostjo zaradi pomanjkanja mineralov. Zato je pomembno, da smo pozorni na živila, ki vsebujejo fitinsko kislino, in jo pred uživanjem odstranimo.

Katera živila še vsebujejo veliko fitinske kisline?

Ozaveščenost je ključ do dobrega zdravja in pravilne prehrane. To so živila, ki vsebujejo veliko fitinske kisline, in jih je treba pred uživanjem v surovi obliki namočiti:

 • oreščki vseh vrst (mandlji, lešniki, orehi itd.)
 • večina semen (bučna, sončnična, lanena, sezamova itd.)
 • stročnice in fižol (morski, črni, ledvični, pinto itd.)
 • žita (pšenica, oves, ječmen itd. – žitom v vseh oblikah se je na splošno priporočljivo izogibati, saj sprožajo vnetne procese v telesu)

Drugi razlogi za namakanje oreščkov in semen

Fitinska kislina je le ena od slabosti surovih oreščkov, semen, žit in stročnic, če jih nismo namočili. Obstajajo še drugi načini, kako lahko z namakanjem preprečite zdravstvene težave in izboljšate počutje.

Preobčutljivost na tanin

Tanin je snov, ki jo mnogi povezujejo s črnim čajem in rdečim vinom, mnogi ljudje pa so nanj občutljivi in se po njegovem uživanju slabo počutijo. Odvajanje taninov – skupaj z fitinsko kislino – lahko pripomore k boljšemu počutju pri uživanju surove hrane.

Ovirana absorpcija mineralov

Glede na študijo lahko namakanje oreščkov ali semen olajša absorpcijo mineralov, kot so železo, cink in kalcij.

Ker se fitinska kislina veže na nekatere minerale, kadar koli se z njimi sreča – tudi v človeškem prebavnem traktu – lahko blokira absorpcijo različnih pomembnih mineralov v prebavnem traktu, kar vodi v pomanjkanje mineralov, kot so cink, železo in magnezij. Ta blokada absorpcije v prebavilih lahko povzroči resne težave, kot je izguba kostne mase.

Lažja prebava glutena

Z namakanjem polnozrnatih žit pomagate aktivirati encime, ki pomagajo pri razgradnji glutena v njih. Ta postopek deaktivira tudi zaviralce encimov, ki ovirajo naravni proces prebave in povzročajo prebavne težave.

Ne glede na to vam uživanje glutena in žitaric odsvetujemo, saj povzročajo vnetne procese v telesu in prej ko slej privedejo do sindroma prepustnega črevesja.

Preprečevanje sindroma razdražljivega črevesja (IBS)

Kot smo že omenili, lahko z namakanjem oreščkov in semen, žit in stročnic onemogočite naravne zaviralce encimov, ki v črevesju povzročajo prebavne motnje.

Ti zaviralci encimov so koristni za sama semena, saj jim preprečujejo, da bi vzklila, če ni optimalnih pogojev (npr. na območjih, kjer je malo vode, bo seme želelo ostati v mirovanju, dokler vode ne bo več), vendar so ob uživanju škodljivi za ljudi in lahko povzročijo IBS.

Ohranjanje oz. izboljšanje zdravja debelega črevesa

Pred uživanjem oreščkov in semen jih lahko dobro namočite, s tem pa očistite tudi svoje debelo črevo, odstranite toksine in pripravite teren za boljšo absorpcijo hranilnih snovi.

Debelo črevo, ki je nenehno bombardirano s fitinsko kislino in drugimi dražljaji iz nenamočenih oreščkov in semen, slabše deluje na optimalni ravni, kar lahko povzroči nelagodje in večje tveganje za bolezni.

Študija iz leta 2014, objavljena v reviji International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, je pokazala, da fitinska kislina ovira prebavo škroba. Za bolj zdrav prebavni trakt zmanjšajte vsebnost fitinske kisline v oreščkih in semenih tako, da jih najprej namočite.

Kako namakati oreščke in semena?

Namočiti oreščke in tako odstraniti škodljive snovi, ter tako kar najbolje izkoristiti njihove številne koristi, je zelo preprosto.

 1. Oreščke ali semena dajte v veliko skledo.
 2. Oreščke ali semena prekrijte z mešanico 1 do 2 žlic morske ali himalajske soli na 1 liter vode (seveda količino vode in soli prilagajajte količini oreščkov). Sol naj bi pomagala aktivirati encime, ki pomagajo razgraditi fitate.
 3. Oreščke ali semena namakajte 7 ur ali čez noč.
 4. Oreščke ali semena dobro sperite v cedilu ali cedilu.
 5. Dobro posušite.

Vsak orešček ali seme ima svoj okvirni čas namakanja:

 • mandlji: 12 ur
 • chia in laneno seme: 2 uri
 • orehi in lešniki: 8 ur
 • bučna in sezamova semena: 2 uri: 6 ur: semenska semena: 6 ur
 • sončnična semena: 4 ure: semenska semena: 3 ure: 4 ure
 • pinjole, pistacije, indijski oreščki, brazilski oreščki in oreščki makadamija: ni treba namakati

Kaj morate še upoštevati, preden namočite oreščke in semena?

Namakanje je praktično nujno, če uživate veliko živil, ki vsebujejo fitinsko kislino. Načeloma zdrav prebavni sistem lahko prenese manjšo količino fitinske kisline, in če je vaša prehrana raznolika, bo nadomestila izgubo hranilnih snovi.

Vprašajte se tudi, ali po uživanju živil, ki vsebujejo fitinsko kislino, čutite bolečine oz. imate neprijeten občutek teže v želodcu. Ti dejavniki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali je namakanje primerno za vas.

PREBERITE TUDI: Oreščki prinašajo zdravje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj