Vsak kadrovik vam lahko iz rokava natrese vsaj ducat zgodb o kandidatih za zaposlitev, ki so na papirju izgledali krasno, na razgovoru pa so jih popolnoma razočarali. Do intervjuja ni lahko priti, zato ga mora iskalec izpeljati kar najbolje. V članku vam bomo predstavili nekaj napak na zaposlitvenih razgovorih, ki jih nikakor ne smete narediti pred kadrovikom podjetja, kjer želite delati.

Slabo rokovanje

Tri sekunde trajajoče rokovanje na začetku razgovora je vaša prva priložnost, da naredite dober vtis. Žal se vse prepogosto razgovor ponesreči že na samem začetku zaradi neustreznega rokovanja.
Nekaj primerov slabega rokovanja:

  • mlahava roka (t.i. “mrtva riba”): daje vtis nezainteresiranosti in šibkosti;
  • konec prstov: prikazuje pomanjkanje sposobnosti za prevzemanje;
  • močan “mesarski” stisk: iskrenost je vprašljiva, bolj podobna pretirano agresivnemu prodajalcu.

Vaše rokovanje lahko pove več o vas, kot veste vi sami. Prosite nekaj prijateljev za iskreno oceno o tem, kakšen se jim zdi vaš stisk roke.

rokovanje

Preveč govorjenja

Kadrovikom gredo pogosto “na živce” preveč gostobesedni kandidati. Slednja moti predvsem takrat, kadar kandidat nikakor ne more preiti k bistvu vprašanja ali kadar z govoričenjem daje vtis, da nekaj prikriva in/ali izkazuje živčnost.
Izognite se nervoznemu govorjenju, tako, da se pripravite na razgovor s predhodnim igranjem vlog.

Negativno govorjenje o trenutnih ali preteklih delodajalcih

Najhitrejši način, da sami odstopite od kandidature za novo zaposlitev, je govorjenje negativnih stvari o podjetjih, kjer ste delali. Celo če je bil vaš zadnji šef najslabša oseba, ki je od dinozavrov naprej hodila po zemlji, nikoli, nikoli ne izrazite vaših odklonilnih občutkov o njem/njej. Ne glede na upravičenost vaših pritožb boste z razgovora prišli kot poraženci. Spraševalec bo najverjetneje predpostavil, da boste v bodoče podobno obrekovali tudi njega/njo. Ko ste postavljeni pred dejstvo, da morate govoriti o preteklih delodajalcih, povejte nekaj pozitivnega o vaših izkušnjah z njimi.

Prezgodnji ali prepozni prihod

Tega se veliko iskalcev zaposlitve ne zaveda, vendar tudi prezgodnji prihod na razgovor ni dober. Če pride iskalec zaposlitve na razgovor 15 minut pred dogovorjenim časom, je to lahko namig, da ima preveč časa na razpolago. Še huje je, če to na samem razgovoru podkrepite z obupnim prosjačenjem za zaposlitev. Raje se obnašajte tako, kot da je vaš čas ravno toliko dragocen kot spraševalčev. Vedno pridite točno, nikoli več kot deset minut prej.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj