Če ste iskalec zaposlitve, boste na razgovorih velikokrat naleteli na nekaj klasičnih vprašanj o vaših delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah. Ponujamo vam nekaj odgovorov, ki vam lahko povečujejo vaše možnosti kandidature.

najpogostejsa_vprasanja

­
Povejte mi kaj o sebi. Kako bi se opisali?
V nekaj stavkih povejte kakšna oseba ste (vaš značaj, osebne lastnosti, kako preživljate prosti čas) in kakšne načrte imate za  prihodnost.

Ali imate kakšne delovne izkušnje s to vrsto dela?
Na to vprašanje ne smete nikoli reči “ne”. Vedno lahko prenesete določene veščine in znanja iz preteklih zaposlitev na aktualno zaposlitev, za katero se potegujete na razgovoru, čeprav gre za različno vrsto dela. Govorite o vaših veščinah, ki ste jih pridobili na prejšnjih delovnih izkušnjah in se navezujejo na aktualno iskano zaposlitev. Govorite o vaši izobrazbi in dodatnih usposabljanjih, ki se navezujejo na to delo.

Koliko dolgo že iščete ustrezno zaposlitev?
Če zaposlitev iščete že dlje časa, je priporočljivo podati razlog, zakaj je do tega prišlo. Na primer “za delavce mojega poklicnega profila je bilo v tem času malo povpraševanja, zato sem toliko bolj vesel/a vašega povabila in priložnosti, ki mi jo nudite.« ali pa »že nekajkrat sem bil/a v ožjem krogu kandidatov, vendar mi je na koncu vedno zmanjkal tisti kanček sreče.”

Kje ste bili nazadnje zaposleni in kaj ste tam delali?
Povejte, kaj ste delali: kateri so bili vaši dosežki in vaše odgovornosti. Govorite o opravljenih nalogah, ki se navezujejo na trenutno iskano zaposlitev, katere pripomočke in orodja ste uporabljali, katere sposobnosti in spretnosti ste potrebovali pri delu, s kom ste delali in koliko časa.

Katere so vaše največje vrline?
Poudarite vaše številne izkušnje, delovne uspehe, vaše izjemne sposobnosti, izrazito zanimanje za področje, čut za odgovornost in vztrajnost do konca, sposobnost razumevanja drugih, uživanje pri delu, vitalnost itn. Ne govorite o splošnih, samoumevnih vrlinah, kot so: “nikoli ne zamujam v službo.” ali “sem marljiv/a, vestna/en in pošten/a.”

Povejte mi kakšno vašo slabost?
Vsakdo ima slabosti. Če je nimate, si jo izmislite. Seveda je slabost zamaskirana prednost za podjetje, npr.: “pogosto se tako zatopim v nalogo in jo hočem za vsako ceno opraviti do konca, zato trpi moje zasebno življenje.” ali “Vsi pravijo, da slabo kuham kavo.” ali “Moji sodelavci so bili vedno jezni name, ker nikoli niso uspeli iti iz službe za menoj.”

Kakšne cilje ste si zadali za vašo poklicno kariero? Kje se vidite čez pet let?
»Prepričan sem, da sem / bom postal zelo dober _____. Verjamem, da bom na podlagi mojih sposobnosti uspel doseči še kaj več – napredovanje v vodjo. Moje glavno vodilo je biti najboljši pri svojem delu znotraj vaše organizacije.« Pokažete tako ambicioznost kot skromnost, hkrati pa poudarite vašo profesionalnost in željo po vztrajnem delu.

Zakaj ste zapustili zadnjo službo?
Kadroviki zanima, ali ste bili sami krivi za to, da so vas odpustili (nesposobnost, neizpolnjevanje delovnih obveznosti in zastavljenih ciljev, malomarnost pri delu, konflikti z direktorjem in sodelavci, …) ali če ste prostovoljno zapustili podjetje (odsotnost lojalnosti in čuta odgovornosti do podjetja). Vaš odgovor vas mora predstaviti v pozitivni luči: “Delo je bilo začasno.”, “Nisem videl/a prihodnosti v podjetju.”, “Podjetje je šlo v stečaj.”, “Zaradi krčenja poslovnih potreb podjetja”, “Podjetje ni izplačevalo plač.”, “Bila je odločitev celotne družine, preveč je bilo odsotnosti od doma zaradi službenih potovanj.”

Zakaj naj zaposlimo vas in ne nekoga drugega?

Na to vprašanje odgovorite samozavestno. Opozorite kadrovika na vaše delovne izkušnje, strokovno usposobljenost in vaša interesna zanimanja. Poudarite, kako bodo vaše izkušnje koristile podjetju, ki vas bo zaposlilo. Zapomnite si, kadrovik rešuje problem podjetja in ne vaš problem (iskanje zaposlitve).

Ste prepričani, da vas to delo resnično zanima?

To vprašanje postavijo kadroviki, da preverijo, če se kandidat laže – želi si zaposlitve, vendar pa ga delovno mesto dejansko ne zanima. Če vas delo zanima ali ste vsaj 80% prepričani v to, takoj odgovorite z jasnim “da”.

Ste bolj analitičen ali komunikativen tip človeka?

To vprašanje je lahko dvorezen meč, zato je najbolje, da se ne nagibate povsem na eno ali drugo stran. Dober odgovor je lahko: “Rad imam vrednost dobrih informacij in ravno tako moč, ki izvira iz timskega dela. Najboljša stvar pri timskem delu je medsebojno primerjanje in združevanje različnih stališč sodelavcev, ki lahko vodijo do boljše
končne rešitve, kot bi jih dobil posameznik. Po drugi strani pa ne glede na število glav v skupini, če nimaš dobrih podatkovnih baz in verodostojnih informacij, ne prideš daleč. Najboljša možnost je kombinacija dela s podatki in z ljudmi, in verjamem v svoje sposobnosti na obeh področjih.”

Kdaj bi lahko začeli delati?

“Takoj,” je idealen odgovor. Če pa takoj ne morete pristopiti k delu zaradi svojih obveznosti, se nekako izgovorite: “Trenutno imam določene obveznosti, ki jih bom dokončal v ___ tednih. Potem sem vam popolnoma na voljo.”

Kakšno je vaše zdravje?

Kadrovika zanima, če ustrezate zahtevam dela in ali ste na splošno zdravi. Če ste zdravi in nimate nobenih zdravstvenih težav, to preprosto povejte. Če imate določene zdravstvene težave, ki pa navzven niso vidne in ne vplivajo na učinkovitost opravljanja samega dela, potem to raje zamolčite. V primeru pa, da vaših zdravstvenih težav ne morete prikriti, na primer invalidnost, pa je najbolje, da jih omenite na začetku razgovora, in kadroviku dokažite, da te težave ne bodo vplivale na učinkovito opravljanje vašega dela.

Kakšno plačo pričakujete za to delovno mesto?

Če le morete, ne ne pridite prvi ven s številko. Če boste preveč zahtevali preveč, boste predragi, če premalo, boste delali za nižjo plačo. Zato skušajte uporabiti trik, vprašajte ga: “Težko bi rekel. Koliko pa bi mi vi bili pripravljeni ponuditi?” Če kadrovik tega ne želi še izdati, mu odgovorite: “Vaše podjetje slovi kot pošteno, zato sem prepričan, da mi boste plačali toliko, kot se spodobi za to delovno mesto.” Če res morate določiti nek znesek, povejte razpon plače: “Pričakujem nekje med 1500 do 2000 eur bruto.”

Kaj je vaš največji dosežek, ki ste ga do sedaj narediti v vašem življenju?

Če ste novinec na trgu dela, ne omenjajte splošnih dosežkov, kot so dokončana izobrazba. Omenite kak konkretni dosežek: “Bil/a sem drugi/a na kadetskem evropskem prvenstvu v plavanju,” , “dobil/a sem prvo nagrado na srednješolskem glasbenem tekmovanju iz klavirja,” ali “bil/a sem glavni/a organizator študentske konference z 200 udeleženci”. Če imate delovno zgodovino, potem omenite dosežek, ki se navezuje na vaše delovne izkušnje. Odgovori, kot so: “hodil sem z Miss Slovenije,” ali “imel/a sem svojo lastno pisarno,” vam ne bodo koristili.

Nadure, službena potovanja? Imate otroke?

Vsako delovno mesto od vas zahteva določene žrtve. Nekatere pozicije zahtevajo krajše in daljše odsotnosti. Kadrovika zanima, če vam ta zahteva ne bo predstavljala težav. Intervju je dvosmeren, tudi vi izveste več informacij o delu. Če se vam zdi, da bo delovno mesto od vas zahtevalo žrtve, ki bodo preveč škodile vašemu zasebnemu življenju, je bolje, da to poveste vnaprej. Slabše od tega, da niste zaposleni, je delovno mesto, ki ga ne morete opravljati, kot bi si želeli. S takega mesta boste kmalu  odpuščeni z črno piko, da ga niste mogli opravljati. Če menite, da lahko usklajujete zasebno življenje z delovnimi obveznostmi potem to povejte, drugače premislite, če je to delo za vas.

Kako preživljate prosti čas?

Omenite, kaj delate med vašim zasebnim časom. Pazite seveda, da to niso hobiji, ki lahko vplivajo na vaše delo (dolga potovanja, ekstremni športi, vodenje raznih velikih dogodkov itd.).

Imate še vi kakšno vprašanje?

Vaša velika priložnost. Postavite vprašanja, ki kadroviku povedo, da veste, kaj dela njegovo podjetje, kaj od vas zahteva delo in da poznate razmere na trgu. Uporabite kako informacijo o podjetju, ki ste jo našli v vaši raziskavi bodočega delodajalca in kadrovika presenetite s svojo pronicljivostjo. S pametnimi  vprašanji pokažite, da razmišljate podobno, kot vaš delodajalec, pridobite si kako dodatno točko, ki vam
lahko pomaga pri njegovi končni odločitvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj