Legendarna francoska modna oblikovalka Coco Chanel (Gabrielle Bonheur Chanel) še danes velja za veliko modno ikono vseh časov. Njen parfum Chanel No. 5 je še dandanes svetovno znan in je smatran kot prestižna klasika ženskih dišav. Coco je dobesedno prehodila pot od trnja do zvezd. V ranem otroštvu je izgubila starše in mladost preživela v otroški sirotišnici, kasneje pa se je zaposlila pri krajevnem krojaču. Pomemben mejnik v njenem življenju je bilo poznanstvo z bogatašem Etiennom Balsanom, ki jo je popeljal v svet razkošja.

PREBERITE TUDI: Modna revolucija Coco Chanel

Preko trnja do zvezd

Ob življenju z milijonarjem je začela izdelovati klobuke. Hobi je prerastel v delo in 20-letna Coco je odprla svojo trgovino s klobuki, ki pa ni bila uspešna. A trmasta in ambiciozna Coco se ni dala. Kmalu je spoznala Arthurja Boy Capel, s pomočjo katerega je zopet odprla trgovino s klobuki, kamor so zahajale pomembne in vplivne ženske. A Arthur je kmalu umrl in Coco je uteho našla v delu. Čeprav se je Coco preizkusila tudi v pevski karieri, pa je svoj veliki vzpon doživela prav v modni industriji. Življenje Coco Chanel je na vseh področjih šlo le strmo navzgor. Poleg velike modne hiše je izdala tudi slaven parfum Chanel no.5, kmalu pa jo je kot modno oblikovalko sprejel sam Hollywood. Njen modni imperij je bil zgrajen. Coco so povezovali z mnogimi bogatimi moškimi, a poročila se ni nikoli.

Njen življenjepis kazi madež povezovanja z nacisti, s čimer je med vojno skoraj izgubila ugled. A Coco se je vrnila v velikem slogu in uspela tudi v Ameriki. S pomočjo nekdanjega partnerja Pierra Wertheimerja si je povrnila imperij in ugled. Wertheimer je pridobil pravice za njeno modno kraljestvo in kasneje so ga razvijali njegovi dediči. Gabrielle Coco Chanel je umrla leta 1971, zaradi srčnega napada lv apartmaju pariškega hotela Ritz, ki je bil kar 30 let njen dom. Po njeni smrti je upravljanje njene modne hiše prevzel Karl Lagrfeld.

Njeni slavni citati

“Lahko si krasna pri tridesetih, očarljiva pri štiridesetih, in nepremagljiva preostanek svojega življenja.”

“Vsako dekle mora vedeti dvoje: koga in kaj želi.”

“Kolikor slabše se počutite, toliko bolje morate izgledati.”

“Ni grdih žensk, so samo tiste lene.”

“ri negovanju lepote je treba začeti z ravni srca in duše. V nasprotnem primeru ne pomaga nobena kozmetika.”

“Najboljše stvari v življenju so zastonj. Druge najboljše so zelo drage.”

PREBERITE TUDI: Karl Lagerfeld praznuje 80. rojstni dan

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj