Na Kitajskem je, podobno kot pri nas, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in stikih z ljudmi, ki niso družina. A marionetne vlade z drakonskimi ukrepi “za zajezitev virusa”, za katerega je po nekaj mesecih povsem jasno, da je le prehlad, nadaljujejo.

To pa je tudi prineslo že precej novih smrtnih žrtev: od smrti, ker ljudje niso bili deležni ustrezne medicinske pomoči; do samomorov zaradi osamljenosti, bankrotov in strahu, kako bodo preživeli sebe in svoje družine. Sedaj pa so se temu pridružile še nove žrtve: in sicer otroci umirajo, ker morajo nositi zaščitne maske.

Tako sta se na Kitajskem v le tednu dni zrušila mrtva dva dečka, ki sta morala med športno aktivnostjo nositi dušeče maske, v katerih se nabirajo bakterije in virusi. Oba sta imela 14 let in sta tekla kroge za oceno pri športni vzgoji, ko sta se nenadoma zrušila. Prvi je bil mrtev po le nekaj minutah od začetka športne vzgoje.

“Nosil je masko med tekom, nato je nenadoma padel nazaj in z glavo udaril ob tla,” je povedal njegov oče. Učitelji in učenci so ga skušali oživljati, a zaman. Na mrliškem listu so zapisali, da je umrl zaradi nenadnega zastoja srca, čeprav avtopsije niso naredili. Oče je prepričan, da je za smrt kriva maska.

“To menim, ker je moral nositi masko,” je povedal in dodal “ni moglo biti ravno udobno nositi masko.”

A stroka trdi, da težko verjetno, da bi umrl zaradi nošenja maske. Cao Lanxiu, profesor na Univerzi Kitajske medicine Shaanxi, trdi, da težko verjetno, da bi maska povzročila zadušitev. “Ne verjamem, da bi maska lahko povzročila nenadno smrt,” je dejal a dodal, da tega ne more zagotoviti brez avtopsije.

Le šest dni po njegovi smrti se je zrušil še drugi otrok. Nosil je respirator N95  in tekel za oceno teka na 1000 metrov, ko se je mrtev zrušil. Ali je bila naročena avtopsija, še ni znano.

Zaradi smrti so nekatere šole do nadaljnjega opustile teste športnih aktivnosti.

PREBERITE TUDI: Italijanski imunolog: Virus se bo ‘ugasnil’ sam, kmalu se bomo lahko vrnili v normalno življenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj