… navedene težave pogost krivec presuh zrak, ki ima zelo slab vpliv na naš organizem. Ker se pozimi zadržujemo predvsem v zaprtih in ogrevanih prostorih, se lahko soočamo z obilico težav, ki jim morda ne moremo pripisati očitnega vzroka, a so zelo verjetno ravno posledica presuhega zraka.

Med najpogostejše težave lahko uvrstimo:

  • težave z dihanjem;
  • kašelj, ki otežuje ali celo onemogoča miren spanec;
  • zamašen nos ali suha sluznica nosu, celo krvavitve iz nosu;
  • suho, razdraženo grlo, ki ima za posledico prekomerno potrebo po pitju vode;
  • zelo suha koža, ki zateguje, se lušči ali celo ‘poka’;
  • suhi in krhki lasje.

suha_koza

Foto: skinandcosmetic.com

Posebno pri otrocih in dojenčkih lahko zasledimo še hujše težave, saj so še bolj občutljivi. Če je zrak preveč suh, se za kar 20 do 30 % poveča verjetnost pojava alergij in prehladov. Vpliv presuhega zraka pa ne škoduje samo vašemu zdravju in videzu, ampak boste verjetno opazili tudi poslabšanje stanja vaših rastlin v stanovanju. Slabo pa lahko vpliva tudi na pohištvo in talne obloge, saj se le-te lahko krčijo in dobijo razpoke.

Če imate navedene težave, preverite vlažnost zraka v vaših prostorih. Priporočena vlažnost je od 50 do 60 %, v kolikor je v prostorih, kjer se zadržujete nižja, je zelo smiselno razmisliti o vlažilcu zraka, ki bo gotovo olajšal vse naštete tegobe.

Seveda pa ne pozavite tudi na ustrezno nego kože, pijte dovolj vode ali nesladkanih čajev in uživajte dovolj zdravih maščob.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj