pravijo, da glede na kontekst, različne vrste smeha sprožijo različne povezave znotraj ‘omrežja za percepcijo smeha’ v človeških možganih.

 

mesothelioma.com

 

Pri živalih je smeh način medsebojnega povezovanja, ki je osnovan na prvobitnem refleksu na žgečkanje, pri ljudeh pa je smeh na dosti višjem nivoju. Čeprav se dosti ljudi smeji, če jih kdo žgečka, ima pri ljudeh smeh tudi ‘družbeno funkcijo’, saj lahko z njim izražamo srečo, norčevanje in druga zavestna sporočila. 

 

Znanstveniki so izvedli raziskavo, v kateri so preučevali naravne odzive sodelujočih na tri vrste smeha: veselje, posmeh in žgečkanje. Eden izmed raziskovalcev, Dirk Wildgruber, trdi, da ”smejati se nekomu ali smejati se z nekom vodi k različnim družbenim posledicam.“ V možganih se namreč odvijejo različni vzorci povezovanja in dojemanja različnih vrst smeha.

 

Raziskovalci so ugotovili, da so deli možganov občutljivi za predelavo zapletenih družbenih informacij, sproženi pa so, če slišite smeh veselja ali posmeha, ne pa smeh, ki ga sproži žgečkanje, saj je le-ta bolj kompleksen na zvočni ravni in posledično aktivira drug del možganov.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj