Posledice zlorabe hrane so lahko strašljive

Motnje hranjenja pustijo za seboj hude posledice na zdravju. Poleg motenj menstrualnega ciklusa in možnostjo nastanka t.i. policističnih jajčnikov (lahko povzročijo težave pri zanositvi), se bistveno zmanjša kvaliteta zob. Zaradi obrabe zobne sklenine in porasta kariesa tudi redna zobozdravniška oskrba ni mogla sproti sanirati škode, ki je nastala z bruhanjem.

Koža lahko postane tako na videz kot otip pergamentna, suha, slabo prenaša kreme in je nega še težja. Prav tako bolezen prizadene lase in nohte – postanejo tanki in lomljivi, ob anoreksiji se lasje tudi močno zredčijo, po telesu pa se lahko pojavi povečana poraščenost v obliki puha. Zaradi bruhanja prihaja do poškodb požiralnika in s tem povečano tveganje za nastanek raka na požiralniku, zaradi izgube tekočine pa prizadenemo tudi ledvice.

Krvni testi ponavadi pokažejo porušeno ravnovesje elektrolitov, poveča se nevarnost odpovedi srca, mišičnih krčev in edemov. Prav  ti so najhujši na obrazu in nogah – včasih so bili tako hudi, da sem komaj hodila! Oteklost obraza pa je sploh nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi dekletu, ki je že tako prepričano, da je predebelo. Škodo občuti tudi srce – težje dihanje in hitra utrujenost, telo pa v stene žil nalaga maščobo, saj ob našem početju zazna »izredne razmere« in si naredi zalogo.

Ob merjenju kostne gostote pa lahko že pri tridesetih letih dosežemo stopnjo močne osteoporoze ženske v menopavzi, kar občutno poveča možnost zlomov kosti. Zaradi splošne oslabelosti smo precej manj imuni in pogosto podlegamo okužbam, vnetjem, tako oslabljen organizem pa težje sprejema zdravila in lahko povzroči dodatne stranske učinke.

Tudi sama sem najprej mislila, da si lahko sama pomagam, da še nisem tako zabredla, da je vse v redu … vendar dejstvo je, da mi je šele kritično slab krvni izvid sprožil alarm.

Mnoge težave so se pokazale šele kasneje, po nekaj letih bolezni.

Po dveh neučinkovitih hospitalizacijah sem se vključila v prvo resno terapijo, skupino v študentskem dispanzerju, kjer sem počasi začela videti probleme z drugega zornega kota – tudi s pomočjo tablet, na katere sicer prej nisem pristajala. Vzporedno obiskovanje skupine za samopomoč OA pa me je razbremenilo v tej meri, da sem prvič odkrito spregovorila o sebi, preteklosti, sedanjosti in tudi prihodnosti. Začela sem odkrivati svoje talente, prepoznavati simptome, ki bi me utegnili pripeljati na stara pota, jeze nisem več kopičila v sebi … nisem več rabila hrane, ki bi bila tolažba in kazen hkrati.

Poti iz labirinta

Vsem, ki se spopadate s prenajedanjem, stradanjem ali bruhanjem, svetujem, da premagate sram, strah in pristopite h kateri izmed skupin za samopomoč, saj vam najbolje lahko pomagajo le tisti, ki so v zdravljenju že napredovali in poznajo potek ter pasti motenj prehranjevanja. Morda tako kot sem sama nekoč, tudi vi mislite, da boste zmogli sami, brez pomoči. Ne slepite se. Priznajte si, da potrebujete pomoč in jo poiščite, prej ko se boste podali na pot zdravljenja, bližje boste kvalitetnejšem življenju. Šele po sedmih letih, ko pogledam nazaj, vidim, kako so je motnje spremenile življenje – nekatere zdravstvene težave bodo najbrž ostale, odšlo je mnogo ljudi, ki so se mi trudili pomagati, pa jim nisem pustila blizu …

Kalorij ne štejem več, kilogrami niso več glavna stvar, okrog katere bi se vrtel svet. Da se živeti drugače in se veseliti vsakega dne posebej. Poiščite pomoč! Lahko se obrnete na katerega od spodnjih naslovov in radi vam bodo prišli naproti:

Svetovalnica za motnje hranjenja, Ljubljana http://users.volja.net/muza1/
 
http://www.geocities.com/oaslo OA-Slovenska skupnost, Ljubljana, oaslo@hotmail.com

http://www.drustvo-zenska-svetovalnica.si/motnje_1.phpzenska.svetovalnica@guest.arnes.si

Enota za zdravljenje motenj hranjenja, Zaloška 29, Ljubljana, karin.sernec@psih-klinika.si

http://www.zdi-krog.si/index.php

Poliklinika, Njegoševa 4, Ljubljana, 01 231 59 90

ZDRAVSTVENI DOM PTUJ, Dispanzer za mentalno zdravje, Ptuj, tel.: 02 771 25 11

Mladinski informativno svetovalni center – MISC, INFOPEKA Maribor, tel.: 02 300 68 50

Društvo TARA, Ptuj, tel.: 031 336 616

Zdravstveni dom za študente, Aškerčeva 4, Ljubljana, tel.: 01 200 74 11

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj