Plandemija je marsikaj spremenila. Med drugim so si mnogi priredili stanovanja, da so otroške sobe postale učilnice; dnevne sobe pisarne; velike kuhinjske mize prostor za Zoom konference.

A morda je največji trend zadnjega leta tako imenovane “mokre sobe”. “Kaj je to,” ste se najbrž vprašali. Gre za kopalnice, ki so prirejene tako, da so skorajda SPA prostori, namenjeni sproščanju in razvajanju.

Da postajajo čedalje večji trend, dokazuje tudi čedalje več iskanj in objav tovrstnih mokrih sob na Pinterestu.

Kaj natanko so mokre sobe?

Mokre sobe so minimalistično opremljene, prostorne kopalnice. Prostor, ki je praviloma precej velik – vsaj 20 kv. m. – je praviloma odprt in vključuje odprto, v velike ploščice oblečeno območje s kadjo, ki je praviloma na sredini prostora ali pa na sredini ob steni.

Vse skupaj je opremljeno zelo minimalistično, zato ni nobenih preprog, steklenih vrat okoli kadi ali prhe in odprtih omaric ali polic. V nekaterih različicah je v ploščice oblečen popolnoma cel prostor, vključno s stropom – in to tako, da je vse skupaj stoodstotno vodotesno.

V kakih drugih različicah pa je kopalni predel razdeljen s prosojnim steklom.

Če so v prostoru tudi kake omarice, mizice za lepotičenje ipd., so postavljene na drugo stran prostora, da ne motijo minimalizma kopalnega predela. Končni videz je tako zlata sredina med konceptom odprte kadi in uporabnosti.

Od kje prihaja ideja?

Koncept odprte kopalnice loz. Mokre sobe prihaja iz Japonske, kjer je tipična kopalnica sestavljena iz prhe in kadi; medtem, ko so umivalnik, mizice, omarice in WC v ločenem prostoru. Na Japonskem je namreč popolni tabu imeti WC v istem prostoru kot se umiva, neguje, sprošča in ureja. Na Japonskem je kopanje dnevni ritual, namenjen sproščanju stresa in izboljšanju zdravja.

Japonske mokre sobe so praviloma v pomirjajočih naravnih odtenkih bež, rjave, krem, sive, srebrne in črne, površine pa mehke in gladke, ki spominjajo na granit. Skratka, cilj je kar se da natančno povzeti občutek, da smo nekje v naravi.

Nekateri so šli celo tako daleč, da imajo umivalnike kot da so izdolbeni iz naravnega kamna ali lesa; pipe pa oponašajo tok naravnega curka izvirske vode.

V ZDA so mokre sobe začeli graditi že leta 1960 kot rešitev za majhne prostore, a so bile precej bolj skromne in preproste. Šele 2013 so začeli graditi veliko večje in bolj luksuzne.

Plusi in minusi

+ Ustvarijo občutek večjega prostora

Ker ni navlake, kot so zavese za prhanje, police, odprte omarice, preproge ipd., podpirajo pristop manj je več, s čimer ustvarijo občutek, da je prostor večji, kot je v resnici. Hkrati delujejo tudi bolj čisto in sproščujoče.

+ Občutek luksuza in umirjenosti v enem

Eden temeljnih principov mokrih sob je povezanost z zunanjostjo tako na zunaj kot navzven. Ta trend je še posebej izrazit v 2021, saj se je v obdobju plandemije in stresa ter negotovosti, ki ju ta prinaša, še povečala potreba ljudi po sproščanju in miru.

+ Poveča vrednost nepremičnine

Po podatkih Fixr takšna ureditev kopalnice povrne med 56 in 70 odstotkov vložka prenove – odvisno od kakovosti materialov. Ker se v mokrih sobah uporablja visoko kakovostne materiale in se jih smatra za luksuz, to ob prodaji praviloma dvigne vrednost nepremičnine.

– Dragi materiali in instalacija

Mokre sobe stanejo vsaj 20 do 30 odstotkov več kot tradicionalna prenova kopalnice. Razlog za to je predvsem zato, ker se vodotesne materiale uporabi po celem prostoru, poleg tega pa so ti praviloma dražji. Poskrbeti je treba tudi za pravilno nagnjenost tal in odtok, da lahko voda pravilno odteka.

​​​​​​​

Mokre sobe so torej vsekakor investicija, ki obeta – tako za uporabo, saj si lahko doma ustvarimo pravi pravcati SPA, kot tudi pri nadaljnji prodaji, saj praviloma dvignejo vrednost nepremičnine.hiš

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj