Naj še enkrat ponovim:
najpomembnejša zveza je ZVEZA S SABO, konstantno moraš izražati ljubezen samemu sebi
najpomembnejši element za dolgotrajno in izpolnjujočo zvezo je PRAVILNA IZBIRA. Večinoma ljudje izberejo človeka, ki pač v danem trenutku pride mimo. In zato tudi večina problemov v zvezi izhaja iz te nepravilne izbire.


5. če si v partnerski zvezi, oceni kje je tvoj partner. Primerjaj s svojim seznamom. To ni lahko delo. Tu nastopi trenutek resnice. Resnica je največja moč. Resnica osvobaja. Če ima vse, kar si želiš, praznuj. Povej mu, da si naredil to in to vajo in da je on vse na tvojem seznamu in da si zelo vesel, da je v tvojem življenju. Iskrena pohvala, se še spomniš. In nato oceni še samega sebe. Zveza je dvosmerna pot. Kaj si moj partner resnično želi v partnerski zvezi? Ali mu jaz to nudim? Česa si ne želi? Deli svoja spoznanja s svojim partnerjem. »Poglej, to pa to sem napisal, pomagaj mi, a si res to želiš?« Če se seznami slučajno ne ujemajo, se vprašaj, kaj lahko sam narediš, da bi zadovoljil potrebe partnerja. Ne predvidevaj, komuniciraj.


Ne glede na to, kako dobra je zveza, lahko postane boljša, in ne glede na to, kako slaba je zveza, lahko postane boljša.


Opozorilni znaki (štiri faze) zveze v težavah ali 4 R (resistance, resentment, rejection in repression). Razumeti moraš ta vzorec uničenja. Del življenja je učenje. Te štiri faze so:


Resistance (odpor)
Partner je nekaj naredil ali povedal, in si rečeš: »uh, želim si da tega ne bi naredil, povedal«, »sovražim, ko to pa to počne«. A ne rečeš nič, si tiho. To se ponavlja in stopnjuje ter končno pride do druge faze.


Resentment (jeza)
Zraven odpora se še pridruži jeza. A še vedno ne rečeš nič. Če ne rešiš težave v tej fazi se stopnjuje do tretje faze.


Rejection (zavrnitev)
»a moraš imeti oblečeno to obleko?«, »a moraš vedno govoriti to isto neumno zgodbo?«, »zakaj si naredil to?«. In seveda te partner čudno gleda, zakaj tako pretiravaš. Izgledaš neumno. Ker ne reagiraš na trenutno dogajanje, ampak na ves ta potlačen odpor. A to je jasno! Dobesedno iščeš stvari, ki bi mu jih vrgel pred nos. In na ta način tudi partner doživlja do tebe odpor, jezo in tudi zavrnitev. Tudi prijatelju razlagaš: »a veš kaj mi dela«, »a veš, kaj mi govori« itd. To vse se stopnjuje do zadnje faze, seveda če se ta dva prej ne razideta.


Repression (potlačitev)
To je stanje, ko si s partnerjem sostanovalec. Rad imaš partnerja a ni strasti. Ker strast in jeza ne gresta skupaj. Ko so ljudje jezni zaprejo tudi vrata za ljubezen. Energija gre v šport, službo, prijatelje. V tej fazi imaš udobje in varnost, kar pa ni isto kot intimnost. In ni isto kot izpolnitev.


Najtežji del v življenju je odločitev. Če imata s partnerjem različne cilje, značaj, vrednote in prepričanja, in vajini življenji nista komplementarni, sta stalno v bitki, še huje, v potlačitvi. Sprejmeš življenje, ki ti daje manj kot si zaslužiš. Bežanje iz zveze ni rešitev, ker sebe vzameš s sabo. Zanikanje je enako slabo. Včasih tudi še hujše, ker ti uničuje duha. Povej si resnico. Vse se zgodi z razlogom. Ali dvigneš zvezo, ki je že čudovita na višji nivo ali pa v zvezi, ki je slaba spremeniš sebe namesto svojega partnerja. Ali pa spremeniš zvezo. Ja, končati zvezo je dokaj velik korak. Življenje polno izpolnitve in sreče ne zahteva majhnih korakov. In ne izhaja iz zanikanja, ampak iz tega, da stopiš naprej.


Spremembe so povezane z odločitvijo. Resnična odločitev je, ko vse ostalo, čemur nisi predan, enostavno odrežeš. Mogoče ni prijetno, a veš, da je tako prav. Druga stran je svoboda, da doživiš točno to, kar si želiš. Če v zvezi ostaneš zaradi otrok ali zaradi česarkoli drugega razen ljubezni do partnerja, pomeni da žrtvuješ sebe. Če delaš nekaj, kar ubija tvojega duha, ne delaš ničesar za koga drugega (svojega otroka npr). Povej si resnico. Vse gre za strah. Da bomo sami. Da ne bomo nikogar našli itd. Odločitev je sigurno težka. A je nujno potrebna za srečo. Druga stran je velik užitek. Zapomni si, da gre TELO zadnje iz partnerske zveze, kar pomeni da sta srce in možgani lahko že dolgo odklopljena.


Daj prostor, da drugi tudi tebi dajejo. Omogoči si, da tudi prejemaš. Ne oropaj drugega tega občutka za dajanje, ne bodi sebičen. Omogoči drugim, da tudi tebi dajejo. Da izkusijo užitek dajanja. Uspeh pride iz dobre presoje. Uči se iz preteklih zvez. Pazi se pasti institucije in ljudi v njej. Zakon je institucija, a življenje in človek sta bolj pomembna.


Nadaljevanje: Moč partnerske zveze – 3. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj