Moje naslednje vprašanje je: kakšna je tvoja idealna zveza? Opiši jo v najmanjših podrobnostih. O čem bi se s partnerjem pogovarjala, čemu bi se smejala, kaj vse bi delila drug z drugim, kaj bi dala drug drugemu, česa bi se naučila, kako bi se ljubila, kakšne čarobne trenutke bi ustvarila, kako bi se presenetila …


Zelo pomembno vprašanje je: kaj je namen partnerske zveze? Njen namen je povečati izkušnjo življenja. Kadar nekaj doživiš in potem deliš z drugim človekom, partnerjem, to podoživiš, hkrati pa se tvoje občutje (navdušenje, veselje …) tudi poveča. Ali želiš biti na tekmi s samo štirimi ljudmi ali s 40.000? Vsak bi rekel s štirimi, ker bi dobil boljši sedež. A jaz govorim o občutkih. Moč je v deljenju in zveza je deljenje. Nekaj doživimo in želimo to z nekom deliti. Želimo deliti občutke in čustva. Tako se ustvari povezanost, sinergija. Kvaliteta partnerske zveze je neposredno odvisna od količine SEBE, ki smo jo pripravljeni deliti z drugim človekom. Tako se povežemo. Moramo slišati, poslušati, občutiti, izkusiti svojega partnerja. Ko smo povezani, se premikamo naprej.


Se spomnite skupin N’sync (to pomeni »v sinergiji«) ali pa Backstreet Boys? V čem je skrivnost uspeha teh dveh skupin? Vsak posameznik je, preden je pristopil k skupini, dosegel že ogromno. Toda če so fantje želeli doseči še več, so se morali v skupini povezati, ustvariti harmonijo, sinergijo. Morali so dihati drug z drugim. Če želiš priti na višjo raven, se moraš povezati z drugim. Sam nikoli ne boš doživel toliko kot v zvezi. NIKOLI.


Kaj je skrivnost partnerske zveze?


Partnerska zveza je namenjena dajanju, ne prejemanju! Ko začneš meriti, kaj si dal in kaj si dobil, je KONEC. Pri partnerski zvezi gre za neomejeno deljenje, dajanje. Ko jo začnejo usmerjati pravila in ne ljubezen, umre. Več pravil pomeni več bolečine. Zavestno se moramo odločiti, da bomo prispevali k dobremu in dajali, saj bomo takrat tudi prejemali. Tak je zakon življenja.


Vsi imamo iste potrebe. Imamo drugačne cilje in pravila, a iste potrebe: po varnosti, različnosti, pomembnosti, ljubezni, po rasti, po prispevanju. Kako jih zadovoljimo? Partnerska zveza je srečanje potreb. V partnersko zvezo gremo zato, da zadovoljimo partnerjeve potrebe. Ko se partner počuti varnega v zvezi z nami, ko se ob nas počuti mirnega, srečnega, ljubljenega, ko je pripravljen doživeti več različnosti, presenečenj, učenja, izzivov, rasti, stimuliranja, ko se počuti popolnoma posebnega, enkratnega, ko ga resnično cenimo, ko vidimo njegove enkratne lastnosti – v vsakem človeku je namreč nekaj enkratnega – in jih cenimo, ko se lahko vedno, vsak dan povežemo z njim, ko delimo in ko partner deli, ko oba dajeva, prispevava, rasteva, takrat je najina zveza LEGENDARNA.Vsak človek občuti strah. Obstajata dve primarni vrsti strahu:
  • strah, da nismo dovolj dobri, in


  • strah, da nismo ljubljeni.

Veliko je odvisno že od vzgoje. V živalskem svetu mladič ni odvisen od odrasle živali. Pri ljudeh pa je ravno nasprotno: obstaja dolgo obdobje popolne odvisnosti (pet, deset, pri nekaterih tudi petintrideset let), ki nam omogoča, da preživimo. Če otrok ostane sam, če fizično ni ljubljen (če mu manjka taktilna stimulacija oziroma ljubezen), umre. To je sindrom, ki nam omogoča preživeti. Žensko telo med nosečnostjo izloča hormon oksitocin, zaradi katerega ima mati svojega otroka rada, tudi če je na smrt grd. Ko se otrok rodi, je videti kot kuščar, ves sluzast in grd. Riga, bruha, vendar ni pomembno, kaj naredi, saj ga imamo vseeno radi. Dovolj je, da povzroči nekoliko hrupa, in takoj vsi poskočimo. Toda ko oksitocin izgine in otrok odraste, se pojavijo pravila, ki določajo, kaj vse mora narediti, da ga bodo ljubili!


Rešitev problema je v tem, da se zavedamo, za kaj pri celotni stvari gre.


Če se podamo v partnersko zvezo zato, da bi dobili ljubezen, namesto da bi jo dajali, se v zvezi srečata dva lačna človeka, ki drug drugemu jemljeta hrano. To je definicija pekla. Toda vse, kar iščemo, je že v nas.


Kvalitetna vprašanja dajo kvalitetne odgovore, ti pa dajo kvalitetno življenje. Še nekaj vprašanj. Kaj ljubiš pri sebi in zakaj to ljubiš? Bodi iskren in povej: opazil sem to in to, pa še to …; postavi se pred ogledalo. Če ne moreš dajati, povedati samemu sebi, ne moreš povedati ali dajati drugemu. Če nisi aktiven, občutiš desetkrat več stresa. Pojdi na kraje, ki jih ljubiš. Objemi se. Kaj bi naredil za druge? Naredi to za sebe. Potrepljaj se po ramenu. Več teh občutkov ljubezni nameniš samemu sebi, bolj boš poln, izpolnjen in osredotočen. V partnerski zvezi boš boljši človek.


Kaj moram storiti, da se bo moj partner počutil popolnoma ljubljenega? Mu moram povedati, da ga imam rad, ga moram kam peljati …? Kaj se zares dogaja? Zakaj sem v tej zvezi? Kaj to pomeni? Vsi želimo biti ljubljeni, pomembni. Pomembna je iskrena pohvala, ne pa laži.


Enake in podobne stvari se privlačijo. »Siromaštvo« ne privlači ljubezni; ljubezen privlači ljubezen. Osredotočiti se moramo na to, kaj je najpomembnejši dejavnik v izjemni partnerski zvezi. Na prvem mestu je zveza, ki jo imamo sami s sabo, čas, ki ga preživimo sami s sabo, izbira kvalitet, ki jih potrebujemo za zvezo (to, kar je najpomembnejše za kvalitetno zvezo z drugim človekom). Vsaka zveza gre skozi fazo zaljubljenosti, fazo ljubezni in fazo, v kateri se vprašamo, kaj za vraga počnemo v tej zvezi. Zato je pomembna IZBIRA kvalitet. Zveza se bo obdržala, če imata partnerja podobno ali vsaj komplementarno naravo (prepričanja, vrednote, cilje), če se bosta povezala in delovala kot ekipa. Vsaka zveza na začetku uspeva.


V drugem delu članka si preberite:
Kako izbrati pravega partnerja?
Katere štiri faze lahko uničijo partnersko zvezo?
Kakšen je marketinški plan samske osebe?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj