… bi morali omejiti uporabo mobilnih telefonov, je pokazala avstrijsko-kanadska raziskava. Raziskovalci so namreč ugotovili, da uporaba mobilnih telefonov sicer zviša raven testosterona, a žal tudi poslabšuje kakovost sperme in tako zmanjša možnosti za spočetje.

​​​​​​​

Raziskovalna ekipa na univerzi Medical University v Gradcu je ugotovila, da so imeli moški, ki so veliko uporabljali mobilne telefone, poleg višje stopnje testosterona tudi nižjo stopnjo luteinizirajočega hormona (LH), pomembnega reproduktivnega hormona, ki ga izloča hipofiza v možganih. Predvidevajo, da elektromagnetno valovanje (EMV), ki ga oddajajo mobilni telefoni, tako dvojno vpliva na moške hormone in plodnost: na eni strani dvigne število celic v modih, ki proizvajajo testosteron, a na drugi strani znižuje stopnjo luteinizirajočega hormona. EMV pa morda tudi preprečuje konverzijo osnovega testosterona, ki kroži po telesu, za bolj potentnega, ki vpliva na kakovost spermijev in plodnost.

Raziskovalci zato moškim priporočajo, naj zmanjšajo uporabo mobilnih telefonov v največji možni meri ter da naj jih ne nosijo za pasom ali v žepih blizu dimelj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj