Mineralni makeup oz. mineralna ličila so v zadnjih letih prinesla pravo revolucijo v ličenje, še zlasti za tiste, ki želijo uporabljati popolnoma naravne izdelke in za vse, ki imajo težave pri iskanju tekočih pudrov zaradi podtona polti, ki ga pri klasičnih pudrih težko najdejo (olivnih, zelo rumenih ali roza ter zelo svetlih). Na začetku se je govorilo skorajda izključno o prednostih mineralnih ličil, zdaj, ko je začetni naval navdušenja mimo, pa so dobro znane tudi nekatere slabe lastnosti. Pa začnimo s prednostmi.


Jane Iredale mineralni makeup
Prednosti mineralnih ličil
Naravna sestava

Prva prednost mineralnih ličil, ki je tudi eden poglavitnih vzrokov, da se uporabnice odločijo za njih, je dejstvo, da je sestava praviloma (kar pomeni, da naj bi bila, vendar mnogi proizvajalci vseeno dodajajo sestavine, ki v pravi naravni mineralni make up ne sodijo, npr. bismuth oxychloride, razni konzervansi, dodatna umetna barvila, dišave in ostale umetne snovi) popolnoma naravna. Gre za fino mlete minerale, sestavine so praviloma sledeče: titanium dioxide, zinc oxide, mica, talc, iron oxides.

UV zaščita
Mineralni make up nudi tudi zaščito pred UV sevanjem, najpogosteje z zaščitnim faktorjem med 15 in 20, nekateri pa tudi višjo. To samostojno seveda ne zadostuje, vsaj ne za poletje in zelo občutljive kože, za zimo pa je lahko za vsakodnevno uporabo povsem dovolj (vsakodnevna uporaba ni smučanje na visokogorskem soncu)

Lahek in neopazen na koži
Na koži je mineralni makeup praviloma zelo lahek in ga skorajda ni občutiti, razen seveda v primeru, če je nanesen zares obilno. Praviloma se ga nanaša s čopiči z ravno odrezanimi dlakami (tako imenovanimi ‘flat top’ čopiči) ali majhnimi košatimi čopiči, imenovanimi kabuki. Če je nanesen pravilno in ne preveč na debelo, je tudi videz kože lahko popolnoma naraven, seveda pa je to odvisno tudi od same kakovosti mineralnega make upa oz. tega, kako fino mleti so delci mineralov, ki ga sestavljajo, nenazadnje tudi pa kože posameznice (na ne pretirano mladi in tudi suhi koži je rezultat lahko zelo postaran videz kože). Skratka, kakovosten, pravilno in ne preobilno nanesen mineralni makeup bo idealna izbira za poletje in za vse, ki si želijo čim bolj naraven videz.

Različne prekrivnosti in končni videz
Mnogi proizvajalci mineralnega make upa nudijo več linij mineralnih pudrov, ki se med seboj razlikujejo po stopnji prekrivnosti in končnem videzu, ki je lahko mat, sijoč ali pa nekje vmes. Seveda je mineralni make up zelo lahko mešati med sabo, tako različne odtenke in ‘finishe’ kot tudi izdelke različnih proizvajalcev, s čimer so možnosti dobiti ustrezen odtenek in finiš zase skorajda neomejene, je pa res, da je v tem primeru pogosto treba kar nekaj preizkušanja in vztrajnosti.

Samostojna uporaba zadostuje
Mnoge uporabnice mineralnih ličil tudi ne potrebujejo oz. ne uporabljajo dodatnih korektorjev, saj naj bi mineralni make up prekril vse nepravilnosti, če ne sprva pa z dodatno nanesenimi plastmi preko področij, ki potrebujejo dodatno prekrivanje. Kljub temu pa nekateri proizvajalci ponujajo še mineralne korektorje v posebnih odtenkih, namenjenih prekrivanju nepravilnosti (zelene za rdečico, rahlo lila, rumene in marelične za različne odtenke podočnjakov ipd.).

Primeren za zelo občutljivo kožo
Če je mineralni make up res popolnoma naraven in ne vsebuje že naštetih potencialno koži škodljivih primesi, je lahko idealna izbira za vse z občutljivo kožo, ki jim ‘klasični’ make up ne ustreza zaradi vsebnosti dišav, konzervansov in ostalih sestavin, ki jim dražijo kožo.

Slabosti mineralnega make upa

Izsušen, naguban in postaran videz kože
Seveda pa mineralna ličila niso primerna za vse in tudi ne ustrezajo vsem, pri čemer bi lahko na prvem mestu omenili ne več zelo mlado kožo in pa suho kožo. Mineralni make up je namreč v obliki prahu in ena izmed njegovih značilnosti je tudi vpijanje maščobe in vlage – česar pa suha koža seveda ne potrebuje. Zato mnogim uporabnicam s suho kožo mineralni make up ne ustreza, saj kožo izsuši, predvsem pa poudari gube in tako navidezno zelo postara – tega pa si ne želi nobena ženska. Spet druge ga lahko uporabljajo pod pogojem, da pod puder nanesejo ustrezno dovolj vlažilno in hranljivo kremo in da izberejo ustrezen mineralni puder, ki navadno ne sme biti preveč mat – boljša izbira bo vsaj rahlo sijoč končni videz.

Lahko maši pore in povzroči akne
Naslednja negativna lastnost je, da mineralni make up temelji na titanovem dioksidu in cinkovemu oksidu, ki sta znana ‘mašilca por’. To seveda ne pomeni, da mašita pore vsem, pogosto jih ne niti tistim, ki jim jih v navadnih izdelkih (tekočih pudrih, izdelkih za UV zaščito) mašijo. Proizvajalci mineralnih ličil sicer vztrajno trdijo, da so mineralna ličila nekomedogena in neaknegena, vendar resnica je, da tega nihče ne more zagotavljati, saj se vsaka koža odzove drugače in mnogi uporabniki so po poskusu uporabe mineralnih ličil doživeli hude izbruhe aken, nekateri tudi cističnih. Ali vam bodo mineralna ličila ustrezala ali ne, boste vedele šele, ko jih boste poskusile.

Slaba obstojnost
Tretja slaba lastnost je lahko slaba obstojnost. Tudi tu so izkušnje uporabnic zelo različne; medtem ko nekatere poročajo o izjemni obstojnosti, se druge pritožujejo ravno nad neobstojnostjo. To je najbrž v precejšnji meri odvisno od same kože (na mastni koži so vsa ličila manj obstojna kot na suhi in normalni) ter podlage; z ustrezno – najbolje silikonsko – podlago za ličenje bi morala biti tudi ta težava rešena.

Težavno nanašanje
Mineralni make up je praviloma v obliki prahu, kar velja tako za pudre kot tudi rdečila za lica in senčila za veke. Nekateri proizvajalci pa ponujajo tudi stisnjene verzije (lahko pa z malo truda to storite tudi sami). Prah zna biti precej zoprn za nanašanje, saj rad leti naokoli, tudi po oblačilih, poleg tega pa ni nič kaj prikladno, če se nam embalaža v trenutku nepazljivosti ali nerodnosti prevrne ali nam pade na tla. V tem primeru se lahko od vsebine poslovimo, da prahu, ki je raztresen daleč naokoli, niti ne omenjamo. Skratka, previdnost ni odveč.

Nanotehnologija
V zadnjem času se tudi v kozmetiki čedalje pogosteje uveljavlja nanotehnologija, kljub temu, da še ni dodobra preizkušena in da so mnoge raziskave pokazale škodljiv vpliv na zdravje. Poleg izdelkov za zaščito pred UV sevanjem se nanotehnologija uporablja tudi pri mineralnih ličilih, saj s tem dosežejo manjše delce in s tem bolj naraven videz. Ker pa žal proizvajalcem (zaenkrat?) še ni treba navajati, ali so uporabili nanotehnologijo ali ne in se želite tovrstnim izdelkom izogniti, vam priporočamo, da če ni navedeno na samem izdelku, da ni narejen s pomočjo nanotehnologije (če je, je lahko navedeno tudi ‘micronized’ ali ‘micro-formulated’, vendar ne pomeni, da ima vsaka ‘mikro formula’ tudi nanodelce, mikro pomeni le, da so bolj drobni od klasičnih, ne pa nujno nano), da se pozanimate direktno pri proizvajalcu.

In še ena opomba glede sestavin: mnogi proizvajalci predstavljajo talc kot nadvse škodljivo sestavino in se hvalijo, kako njihovi izdelki talca ne vsebujejo. Tako kot mineralno olje, ki je po krivem obdolženo vseh možnih zločinov proti koži in zdravju, a je popolnoma neškodljivo in naravno, je tudi talc popolnoma naravna sestavina. Seveda naravno ne pomeni nujno tudi zdravo in koži koristno, vendar je talc mineral, ki torej še kako sodi v mineralna ličila in je koži popolnoma neškodljiv. Talc je tudi sicer sestavina, na kateri temelji večina tekočih pudrov, pudrov v kamnu in prahu, saj poskrbi za svilen in lahek občutek na koži ter je praktično neopazen.

Mineralni make up je torej vrsta ličil, ki sicer ima določene prednosti, vendar vam lahko ustreza ali pa ne, zato vam svetujemo, da ga najprej preizkusite. Kajti ne glede na mamljive obljube proizvajalcev mineralnih ličil, se bodo najbrž vse uporabnice strinjale, da nagubana in postarana koža ali zamašene pore v kombinaciji z aknami, do česar lahko privede, ni nekaj, kar bi si katerakoli ženska želela za rezultat. Vsekakor pa je dejstvo, da je po začetnem navdušenju nad mineralnim make upom, ki je preplavilo svet, mnogo uporabnic prešlo nazaj na klasični make up, torej tekoče pudre, kjer je večja izbira tekstur in končnih videzov, pa tudi sama uporaba je večini lažja.

6 KOMENTARJI

  1. Ja, tudi pojem \’naravno\’ je relativen. Tako, da, popolnoma naravno je lahko le, kar je sveže nabrano in popolnoma nepredelano. 🙂

  2. Mineralni puder Lilylolo je eden izmed najboljših kar sem jih preizkusila. Edina stvar, ki me moti je, da z prahom vse umažeš po celotni sobi haha.

  3. Se popolnoma strinjam z večino vsebine, še zmeraj pa mi ni jasno kako se lahko umažete pri nanašanju 🙂 Meni se še ni zgodilo, da bi prah letel vsepovsod, je pa res da ga nikoli ne dam ogromno nase.
    Večina pudrov pa ima “cedilo”, tako da če že pade na tla, ne izgubimo cele vsebine, ampak samo to kar pade čez.
    No, meni so mineralni pudri super :))

  4. sama zelo rada uporabljam mineralna ličila, sem pa nezadovoljna, ko moram po nanosu še pod očmi vedno “popucat”, saj tisti prahek kar leti…Glede obstojnosti pa nimam težav, morda tudi zato, ker smama uporabljam dokaj neutralne tone, bleščeče, in ne tiostih intenzivnih barv.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj