Iz raznih člankov, pa tudi izkušenj mam, sorodnic in prijateljic vedo, da je to nič kaj prijetno obdobje. Prinaša namreč velike spremembe v hormonskem ravnovesju, ki vpliva na vse. Tako se spremembe pokažejo povsod: pri počutju; telesu; videzu kože in las in še čem. Menopavza je zato za večino žensk eno najbolj stresnih obdobij v življenju. A brez skrbi – s pravim pristopom se lahko počutite izvrstno!

Prvi znaki menopavze so ponavadi kombinacije nerednih menstruacij (začnejo izostajati) in večjih fizičnih sprememb. Večina žensk začne to opažati med 48. in 50. letom, nekatere pa tudi že mnogo prej.

Vpliv na počutje

Prihod menopavze ponavadi naznanijo povečana občutljivost in razdražljivost. Spremembe v hormonskem ravnovesju lahko privedejo do hudih nihanj razpoloženja tekom dneva, pa tudi tednov, mesecev. Kar nenadoma nas vsaka stvar spravi iz tira – bodisi v jok ali pa v nerazumen bes. In počutje se lahko spremeni tudi večkrat na dan iz enega ekstrema v drugega.
Poleg nihanja razpoloženja in omenjenih preobčutljivosti in razdražljivosti sta lahko prisotna tudi depresivno počutje in anksioznost.

Vpliv na kognitivno funkcijo

Tudi pri spominu, razmišljanju, postanejo pogoste, pa tudi zbranost lahko postane problem. Nenadoma čisto vsakdanje stvari niso več tako enostavno razumljive.

Telesne spremembe

Prva stvar poleg izostajanja oz. neredne menstruacije, ki jo začnejo opažati ženske, so vročinski oblivi, še zlasti ponoči. Sledi upočasnjen in preprosto ‘zmešan’ metabolizem, saj se začnejo kljub enaki ali celo bolj zdravi in skrbni prehrani kopičiti neželene maščobne obloge, še zlasti okoli pasu.

Lahko se pojavijo bolečine v trebuhu; koža postane bolj suha in pustega, utrujenega in starikavega videza. Bolj suha je tudi nožnica, kar je precej neprijetno, saj spolni odnosi lahko postanejo neprijetni ali celo boleči. Stvar, ki pa je ne opazimo, a vseeno pride, je tudi zmanjšanje kostne mase.

Kako ukrepati

Predvsem je treba delati na preventivi, ki v največji meri pomeni zdrav življenjski slog. Ta vključuje zdravo prehrano in redno gibanje. O tem, kako se zdravo prehranjevati, smo povprašali priznano nutricionistko, doc. dr. sc. Darijo Vranešić Bender, ki je povedala sledeče.

“Pravilna prehrana je pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja organizma. Kot lahko nepravilna prehrana vodi do bolezni, tako lahko pravilna prehrana prispeva k izboljšanju zdravja in vitalnosti človeškega telesa. Čeprav še vedno ni mogoče ustaviti posledic staranja, pa imajo biološko aktivne spojine naravnega izvora, zlasti antioksidanti in rastlinske kemične snovi, ki jih dobimo s hrano, pozitiven vpliv na zaviranje staranja.

Tako je pretežno rastlinsko prehranjevanje (angl. ‘plant based diet’) povezano z dolgoživostjo in nižjim tveganjem za pojav kroničnih bolezni. Tako uživanje veliko živil rastlinskega izvora in rib ter zmanjšano uživanje rdečega mesa in predelane hrane prispeva k dolgoživosti in višji kakovosti življenja.

Z namenom upočasnitve staranja celic se pogosto preučujejo tudi izolirane snovi, ki se pridobivajo iz živil in rastlin. Takšne ‘anti-aging’ snovi se najpogosteje uporabljajo v dermatologiji, saj se najbolj vidni znaki staranja pojavljajo prav na našem največjem organu – koži, v obliki gub. Številne fitokemikalije se uporabljajo v pripravkih, ki se nanesejo neposredno na kožo, sinergični učinek pa se doseže, ko fitokemikalije in zeliščne pigmente vnesemo po oralni poti s kakovostnimi, nepredelanimi živili in prehranskimi dopolnili.

V zadnjih nekaj desetletjih so bile opredeljene sestavine živil s koristnimi učinki na kožo – na primer koencim Q10, kolagenski peptidi, vitamini C, E in D, beta karoten, astaksantin, likopen, vitamin B-kompleks, nekatere aminokisline, polifenoli, fitoestrogeni, polinenasičene maščobne kisline in probiotiki.”

Rešitev je v izbiri ustreznih izdelkov

Zato je zelo pomembno, da se negi las in kože v obdobju menopavze nameni posebno pozornost in skrb, saj se dogajajo številne spremembe. Labolatoriji Vichy so ustvarili linijo Neovadiol, namenjeno posebej negi zrele kože in kože v menopavzi. Dnevna in nočna nega Neovadiol izboljšujeta gostoto kože ter ji vračata sijaj in izboljšujeta konture obraza. Če opažate spremembe, kot sta napr. izpadanje in tanjšanje las, tudi na laseh ali bi jih rade preprečile, pa boste rešitev našle v Dercos liniji in izdelkom, namenjenim preprečevanju izpadanja las in za gostejše lase.

V podporo pri ohranjanju življenjskega sloga, ki bo olajšal simptome menopavze, pa vam je lahko tudi Facebook skupina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj