Vse to so lahko medzobni prostori. Kljub temu, da nudijo udobno zavetje številnim bakterijam v mehkih zobnih oblogah, pa lahko z nekaj naše vsakodnevne pozornosti, namenjene med čiščenjem zob tudi njim, preprečimo nenehno prisotnost prevelikega števila nevarnih bakterij.
Vnetje dlesni (gingivitis) se začne najprej v medzobnem prostoru, zato je za ustno zdravje zelo pomembno, da zobne obloge s teh mest redno odstranjujemo, saj se v njih skrivajo povzročitelji vnetja. Nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje v globlja obzobna tkiva (parodontitis). Iz vsakega gingivitisa se sicer ne razvije parodontitis, se pa vsak partodontitis razvije iz gingivitisa. Povezava slabega ustnega zdravja in resnih zdravstvenih zapletov kot so možganska kap, infarkt, prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenca, je danes že zelo dobro znana.

S čim očistiti medzobne prostore

Za obvladovanje bakterijskih oblog v medzobnih prostorih so najbolj primerne medzobne ščetke in zobne nitke. Izbor slednjih je pester – od takih, ki so zelo tanke in omogočajo gladek zdrs med tesno stisnjene zobe, do takih, ki so debelejše, v stiku s slino pa še nabreknejo. Zato so bolj primerne za ljudi, katerih stiki zob niso tako zelo tesni. Pri čiščenju medzobnih prostorov, ki jih tvorijo vbočene površine zob, zobna nitka ni dovolj učinkovita, zato za temeljito odstranjevanje oblog uporabimo medzobno ščetko.

zobotrebec_nitka_medzobna

Medzobne (interdentalne) ščetke

To so drobne spiralne ščetkice, katerih dimenzije se, ko gre za dostopnost v medzobni prostor, dandanes resno spogledujejo z zobnimi nitkami. Velikost medzobne ščetke je odvisna od debeline žičnega jedra in od dolžine pripetih ščetin ter je za temeljito čiščenje medzobnega prostora zelo pomembna. Medzobna ščetka mora biti taka, da bo s svojimi ščetinami zapolnila ves medzobni prostor, saj bo le na ta način očistila zobne obloge z vseh površin, ki ga tvorijo.

Kako izbrati pravo velikost medzobne ščetke

Idealno bi bilo, da bi jo s posebno merilno sondo za profesionalno določanje optimalne velikosti medzobne ščetke določil ustni higienik ali zobozdravnik. V takem primeru pacient dobi tudi strokovna navodila o pravilni uporabi medzobne ščetke ter o temeljiti ustni higieni nasploh, deležen pa je tudi motivacije za njeno redno vzdrževanje. V primeru odstopanja od ideala pa si lahko pomagamo sami. Preizkusimo različne velikosti medzobnih ščetk, od najmanjše k večjim. Največja medzobna ščetka, ki jo bomo še lahko z rahlim pritiskom potisnili v medzobni prostor bo tista, ki ga bo tudi očistila.

Če se čiščenja medzobnih prostorov lotevate prvič, bodo vaše dlesni skoraj zagotovo krvavele. Naj vas to ne prestraši. Že po nekaj dneh bo krvavenje prenehalo, vaše dlesni pa ne bodo več vnete.
Ne pozabite na redne preventivne preglede pri zobozdravniku! Vsaj dvakrat letno. Samo strokovno oko vam bo lahko podalo pravo oceno stanja vaših obzobnih tkiv in nadaljnje napotke za vzdrževanje ustnega zdravja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj