Kaj pa za mavrično dieto? Najverjetneje ne. Gre za nov način prehranjevanja, ki združuje hrano in duhovno zdravljenje.

Za kaj gre?

‘Mavrično dieto’ je ustvarila nutricionistka dr. Deanna Minich, ki je o njej povedala: “Mavrična dieta je pisan, inteligenten in intuitiven sistem sestavljanja hrane in življenja na holističen način, ki prinese vitalnost, energijo in umirjenost duha.”

Zveni super! Vendar – ali zares deluje?

Glede na to, da temelji na kar se da raznoliki zelenjavi in sadju, prav zagotovo! Zelenjava bi namreč morala biti osnova vsake diete. Kakšno zelenjavo jesti, pa je odvisno tudi od cilja, ki ga želite doseči, pravi dr. Minich, ter vašega zdravstvenega ‘sistema’.

Dr. Minich uporablja vzhodno-indijsko in antične tradicije za osnovo in po njenih besedah imamo vsi sisteme, ki predstavljajo vse organe v našem telesu in vsak sistem ustreza določeni barvi mavrice.

Tako npr. ‘ognjeni sistem’ predstavlja vaš prebavni sistem in vključuje želodec, žolčnik, slinavko, jetra in črevesje. Da se ga nahrani, je treba jesti hrano rumene barve, kot so npr. banane, ingver, limone in ananas. ‘Sistem resnice’ je v adrenalnih žlezah in ustreza rdeči barvi, kar pomeni, da je treba jesti hrano rdeče barve: torej rdečo peso, češnje, paradižnik in lubenico.

PREBERITE TUDI: Ne jejte te zelenjave, če hočete shujšati

Plusi in minusi mavrične diete?

Ta način prehranjevanja ima same pluse, saj vključuje najbolj pomembno in zdravo hrano – zelenjavo. Čeprav dr. Minich priporoča, da se določenih barv je več kot ostalih – katerih, ugovori na podlagi vprašalnika, ki pokaže, kateri vaš ‘sistem’ je v slabem stanju – vseeno vztraja, da je treba jesti vse barve in to vsak dan.

Preizkusiti do dieto: DA ali NE?

Vsekakor, sploh če doslej niste jedli dovolj zelenjave in e bi radi shujšali. Zelenjava v naše telo prinese nujno potrebne vlaknine, vitamine, minerale in fitokemikalije, poleg tega da občutek sitosti. Ne moremo je pojesti toliko, da bi se lahko zredili, saj smo prej siti, ker ima veliko prostornino. Skratka, prehranjevanje po ‘mavrični’ dieti nam lahko le koristi – seveda pa ne pozabite na zdrave maščobe in kakovostne beljakovine.

PREBERITE TUDI: Kaj je dieta 131 in ali jo je vredno preizkusiti?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj