Yerba mate, paragvajski čaj, jezuitski čaj ali pijača bogov so samo nekatera imena čaja, ki je pri nas še najbolj poznan kot mate čaj. Omenjeni čaj je zaradi svojega okusa in koristnih učinkov, v deželah Južne Amerike zelo priljubljen. Zatorej ni čudno, da je pijača postala nacionalna pijača v številnih latinskoameriških državah, njegov čas v preostalem delu sveta pa zagotovo šele prihaja. Čaj, ki se lahko ponaša z obilico antioksidantov, so zunaj prvotnega okolja prvi pobliže spoznali nekateri vrhunski svetovni atleti ter zagrizeni privrženci zdravega življenja, kasneje pa je čaj postajal znan širši množici.

Mate je zimzeleno grmičasto drevo, ki ga najdemo v gozdovih Paragvaja, južne Brazilije in Argentine. Posušeni in zdrobljeni listi visokoraslega grmičastega drevesa, po okusu spominjajo na zeleni čaj. Lahko bi rekli, da je mate dobra alternativa zelenemu čaju. Nekateri mate čaj primerjajo celo s pravo kavo, saj naj bi ji po vsebnosti kofeina uspešno konkuriral.

Obilica pozitivnih učinkov na zdravje

Zakaj je čaj v deželah, kjer ga že dobro poznajo, tako opevan? Ponaša se z obilico pozitivnih, zdravju koristnih lastnosti. Podobno kot ginseng, tudi mate deluje kot naravni stimulant, krepi srce in ožilje, spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz telesa, krepi imunski sistem in deluje protivnetno. In ne samo to, znano je tudi, da zmanjšuje apetit, spodbuja presnovo ter veča porabo maščob. Zaradi naštetega se ‘pijača bogov’ vedno bolj uveljavlja tudi kot koristna pijača za izgubljanje odvečnih kilogramov. Evropski zdravniki ga že leta uspešno vključujejo v terapije pri zdravljenju debelosti.

Čaj, ki znižuje apetit

Če imate občutek nenehne lakote in morate ves čas nekaj grizljati, vam bo mate čaj pred načrtovanim obrokom ublažil občutek lakote, za tiste, ki pa se že poslužujete shujševalne diete, vam bo čaj le-to pomagal vzdrževati. Sestavine kot so kofein, teofilin in teobromin so tiste, ki so zaslužne, da apetit ni tako močan, hkrati pa vam dajejo občutek lahkosti. Yerba mate preganja tudi slab ustni zadah, saj zavira razvoj zobnih bakterij, ki ustvarjajo neprijeten vonj. Čaj pozitivno vpliva tudi na psihično raven; mate namreč povečuje jasnost, preprečuje zaspanost in utrujenost, saj kot že omenjeno, vsebuje kofein. Raziskave pa so pokazale tudi, da dviguje raven dobrega holesterola (HDL) in znižuje raven slabega (LDL).

Vseeno pa je treba vedeti, da kofeinski napitki ne ustvarijo niti telesne niti duševne moči, temveč jo pomagajo sprostiti in so v tem smislu dobrodošli. Niso pa primerni za obvladovanje hude utrujenosti in zaspanosti ter za vzdrževanje budnosti pri opravilih, kjer se zahteva posebna pozornost. Torej, če si želiteprivoščiti skodelico zdravja, si privoščite skodelico mate čaja.

Da pa se le ne bi prepustili srkanju prevročega napitka iz brazilskih gozdov, naj vas opozorimo na zmernost, saj so pri rednih uživalcih opazili večjo pojavnost raka na požiralniku, nadaljne raziskave pa so pokazale, da raka povzroča pogosto uživanje prevročega čaja. Podobno povezavo z rakom so odkrili pri vseh čajih in napitkih, pri katerih pri pripravi uporabljamo vročo vodo.

Kako si ga pripravite sami

Priprava čaja je zelo enostavna. Zvrhano čajno žličko prelijemo s skodelico vroče vode, ki naj ima med 70 in 80 stopinj Celzija – voda ne sme biti vrela, saj bi čaj tako izgubil svoj pravi okus, pustimo stati največ 3 minute, nato precedimo. Tradicionalno v domovini čaja, Južni Ameriki, pijači dodajo limonin sok ali pražen sladkor, nekoliko manj razširjeno je dodajanje vročega mleka ali medu.

5 KOMENTARJI

  1. Čaj z veliko + lastnostmi, a meni nikakor ne sede – to je eden redkih čajev, ki mi niso všeč (vonj me spominja na cigaretne ogorke, kot bi vohala pepelnik). Pa sem se nekaj časa trudila, da bi se ga navadila… škoda.

  2. Blazy, pa sem mislila, da je samo moj nos čuden – tudi meni je okus tak, kot bi naredila čaj z vsebino pepelnika! No, jaz to rešujem tako, da naredim mešanega meta-mate. 🙂 Najprej dam notri meto (ne preveč) in nato čez 5 do 10 min dodam mate za 5 min in se okusa mate čaja skoraj ne čuti.

  3. Tudi midva z ženo sva imela podobne težave z okusom mate čaja, dokler nisva poskusila paragvajskega, torej originalni mate čaj (prejšnji je bil brazilski, razlika je pa precejšnja).

    Da skrajšam zgodbo: z najinim paragvajskim kolegom (ki naju je poučil in pomagal da sva spet postala ljubitelja tega čaja) smo začeli mate čaj uvažati.

    Da ne bom kršil pravil foruma – če želite, nas lahko najdete na prvem mestu na google.si, če boste iskali mate čaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj