Dobrodošli v novi zbirki budističnih pripovedi, ki jih lahko prebirate otrokom za lahko noč!

Vsaka zgodba temelji na starodavnih budističnih pripovedkah, v katerih že vrsto rodov uživajo otroci, vašemu otroku pa bodo pomagale poglobiti poznavanje in razumevanje, ko bo spoznaval vlogo malega Bude oz. Budovega učenca.

Junaki in njihove dogodivščine so zabavni in privlačni. Otroka bodo spodbudili k preučevanju pomembnih tem, kot sta sočutje in obvladovanje negativnih misli. Od pogumne opičje kraljice, ki nauči kralja, kako biti boljši vladar, do nesramnega merjasca, ki ga je treba naučiti manir – te zgodbe bodo očarale vsakega otrok.

Zgodbe opisujejo najrazličnejše ljudi in okolja, ki otroku pomagajo spoznati starodavne resnice, vtkane vanje. Temeljijo na pojasnjevanju osmih načel budizma, znanih kot osmera plemenita pot. Gre za smernice vedenja v vsakdanjem življenju: delujmo prijazno in sočutno, govorimo premišljeno, preživljajmo se etično, z močjo uma pa nadzorujmo svoje misli.

Tako boste lahko prebrali zgodbo o živčni mladi kobili, ki se nauči nadzorovati svoje tesnobne misli; o fantu, ki z močjo meditacije porazi tolpo roparjev; o skopuhu, ki spozna, da zgolj služenje denarja ne zagotavlja srečnega življenja; ter o razvajenem vojvodovem sinu, ki se nauči govoriti premišljeno in postane sočuten do drugih.

Otroka lahko tudi spodbudite k preučevanju enega izmed ključnih vidikov budizma, namreč meditacije. Te zgodbe so lahko uporabna izhodišča v tem procesu, saj otroku pomagajo, da se sprosti in umiri.

Uvod prinaša nasvete o tem, kako meditacijo vtkati v vsakdanjo pripravo otroka na spanje. Na koncu knjige so tudi vodene meditacije, ki so jih navdihnile zgodbe, izvajate pa jih lahko skupaj z otrokom.

Te preproste, a mogočne budistične pripovedi lahko poglobijo občutek miru in razumevanja. Uživajte v priložnosti, da ta občutek delite s svojim otrokom.

Z branjem knjige boste:

  • otroku pomagali, da se bo sprostil in umiril ter se tako pripravil na krepčilni spanec;
  • mu pomagali spoznati pomembne budistične resnice, vključno s spodbujanjem celostnega razmišljanja in prijaznega ter resnicoljubnega govorjenja;
  • krepili vez z otrokom;
  • mu predstavili tehnike meditacije in vizualizacije;
  • ga vodili po poti samozavesti, sočutja in prijaznosti.

Dharmachari Nagaraja je radijski voditelj, avtor priljubljene slikanice za otroke Buda za lahko noč, dolgo časa je vodil meditacijski center Covent Garden v Londonu, trenutno pa deluje kot psihoterapevt v budističnem centru v Glasgowu.

Knjigo je izdala založba Primus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj