Raziskava, opravljena v medicinskem centru univerze v Teksasu, je pokazala, da se ljudem, ki pogosto uporabljajo solarije, spremenijo možgani in vedenje, ki postaneta podobna možganom in vedenju odvisnikov. Ta raziskava je tako pokazala, zakaj nekateri hodijo v solarije kljub temu, da se zavedajo nevarnosti nastanka kožnega raka. Aktivnost možganov in s tem povezan pretok krvi, ki so ga znanstveniki sledili, sta namreč zelo podobna kot pri ljudeh, ki so odvisni od drog in alkohola.

solarij

V raziskavi so udeleženci uporabili solarij, pri čemer so prejeli različno sončenje: enkrat takšno, da so prejeli UV sevanje, in drugič takšno, da je bilo UV sevanje blokirano. Ob obisku solarija udeleženci seveda niso vedeli, kakšno sevanje so prejeli. Pred in po vsakem končanem sončenju so jih vprašali, koliko so imeli občutka, da pridobivajo zagorel ten, prejeli pa so tudi sestavino, ki je raziskovalcem omogočila, da so merili pretok krvi v možganih, ko so se udeleženci sončili.

Uporaba solarijev ima na možgane nekakšen učinek nagrade v možganih in to ljudi vedno znova vabi, da vztrajajo pri določenem ravnanju, čeprav se zavedajo, da je škodljivo. Samo v ZDA vsako leto odkrijejo 120 tisoč novih primerov malignega melanoma – ljudje, ki so mlajši od 30 let in uporabljajo solarije le 10-krat na leto, imajo osemkrat več možnosti za nastanek malignega melanoma kot tisti, ki solarijev ne uporabljajo. In kljub dejstvu, da je osveščenost v zvezi s tem, da solariji povzročajo kožnega raka, narasla, je narasla tudi uporaba solarijev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj