MIPORjevi ocenjevalci so po dobrih štirih letih ponovno pregledali trg ličil za otroke. Primerjalno so ocenili sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu. Pregledali so seznam sestavin INCI, ki razkriva kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

​​​​​​​

Če preskočimo dvom, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da to ni ustrezna igrača, koristila tako otroku kot okolju.

Naš nasvet: izberite raje drugo igračo. Dobre izbire ni. V teh ličilih so namreč mineralna olja, potencialni hormonski motilci, nevarna barvila, titanov dioksid – TiO2 – CI 77891, alergeni, parfumi …, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na www.potrosnikovZOOM.si

MIPORjevi ocenjevalci so na podlagi pregleda seznama INCI na 11 ocenjevanih izdelkih ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot »otrokom prijazno«. Še več, prav vsi izdelki vsebujejo kemikalije, za katere so prepričani, da jim ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke.

»Prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša (ob rojstvu približno za polovico) kot koža odraslega,« je izpostavil Boštjan Okorn.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj