V preteklem letu je tako število lepotnih posegov v ZDA upadlo za kar 18 %. V letu 2009 je bilo namreč opravljenih ‘le’ 1,9 milijona lepotnih operacij, medtem ko jih je bilo leta 2005 2,1 milijona. Eden izmed ključnih faktorjev za upad je po besedah mnogih lepotnih kirurgov recesija, lepotne operacije pa so za večino američanov luksuz, saj tudi najbolj osnovni posegi kot sta npr. rinoplastika ali povečanje prsi stanejo na tisoče dolarjev in jih zdravstvenio zavarovanje v večini primerov ne krije.

Vendar drugi pravijo, da ima s tem opraviti tudi trenutni duh časa – v preteklem desetletju so lepotni posegi doživeli pravo eksplozijo, saj se je nekaj, kar je bilo prej več ali manj rezervirano za Hollywood in bogataše, razširilo na premožnejše in tudi na srednji sloj. Lepotne operacije so postale tema mnogih TV oddaj, med njimi npr. Nip/Tuck, Dr. 90210, nato Extreme Makeover in ostalih, ki so preprostim ljudem dale možnost, da so brezplačno polepšali svoj videz.

Zdaj pa naj bi se to obdobje končalo, saj je po besedah enega izmed lepotnih kirurgov obdobje izobilja in pretiravanja mimo: “Ko gre za lepotne posege, ljudje zdaj uporabljajo več zdrave pameti. Ne želijo več radikalnih posegov.”

Vendar medtem, ko lepotne operacije upadajo, narašča število neinvazivnih lepotnih posegov, ki vključujejo botox, povečanje ustnic, laserje in podobne. Za vse te posege je značilno, da so cenejši, hkrati pa tudi čedalje bolj učinkoviti. Če pa se pacienti odločijo za invazivni lepotni poseg, so želje po bolj naravnem videzu veliko bolj pogoste; čedalje več žensk želi košarico B in ne več DD in večje. Vprašanje je le, ali je ta ‘preobrat’ le začasen in bo trajal do konca recesije ali je dejansko prišlo do sprememb tudi v glavah ljudi.

(Foto naslovnica: i-plasticsurgery.com)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj