… 0 manj jajčec ter da so le-ta slabše kakovosti kot pri ženskah ostalih krvnih skupin. Zato imajo lahko težave z zanositvijo, še zlasti ko niso več zelo mlade.

Krvna skupina 0 je sicer najbolj pogosta, saj jo ima ponekod skoraj polovica prebivalstva – v Veliki Britaniji jih ima kar 44 % KS 0.

nosecnice

(Foto: blogs.smarter.com)

Raziskovalci z medicinskega kolidža Albert Einstein College of Medicine v New Yorku in univerze Yale so preverili stopnje FSH hormona pri ženskah, starih približno 35 let. Ženske imajo določeno število jajčec, ki se sproščajo postopoma tekom njene plodne dobe. Visoka vrednost FSH hormona naj bi bila pokazatelj, da te rezerve hitro pojenjajo, kar zmanjša zmožnost zanositve, ko ženske pridejo v 30. in 40. leta.

Testi krvi so razkrili, da so imele ženske s KS 0 veliko pogosteje višje vrednosti hormona FSH in ženske s KS A precej nižje. Znanstveniki, ki so raziskavo vodili, so dejali, da je ključni dejavnik, ki vpliva na zmožnost spočetja, starost žensk, FSH vrednost pa kaže na kakovost in količino njihovih jajčec.

To je prvi primer, da so raziskovalci uradno ugotovili povezavo med krvno skupino in zmožnostjo zanositve oz. plodnostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj