Zaposlitveni portal MojeDelo.com je predstavil izsledke raziskave Ugled delodajalca 2009, ki je potekala minulo jesen. V raziskavi je sodelovalo več kot 3000 uporabnikov omenjenega portala, ki so po različnih kriterijih ocenjevali slovenska podjetja. Predvsem so zanimiva odstopanja v primerjavi z enako raziskavo v letu 2007. Težje ekonomske razmere zadnjega obdobja so pustile močan pečat na slovenskem trgu dela in na perspektivo iskalca zaposlitve.

Ne preseneča, da so na pomenu pridobile kategorije, ki so v službi stabilnosti zaposlitve. Zaupanje nadrejenim in organizaciji, odnosi s sodelavci, možnosti napredovanja, odgovornosti in pristojnosti so tiste kategorije, ki so povprečnemu iskalcu zaposlitve trenutno najbolj pomembne. Na drugi strani je na pomenu izgubilo vse, kar je v povezavi z bonitetami in finančnimi aspekti delovnega mesta. Tukaj najbolj izstopajo plača, dodatne ugodnosti in potovanja v tujino.

pomen_dimenzij_zaposlitve 

Močno so premešana tudi področja dela. Največji padec zanimanja po delu beležimo v tistih področjih, za katera je v preteklosti veljalo, da predstavljajo možnost za dobre zaslužke, a je kriza nanje močno vplivala. To so področja računalništva, nepremičnin, telekomunikacij in gradbeništva. Porast zanimanja po delu je izrazita na področjih, za katera kandidati verjamejo, da predstavljajo relativno varno obliko zaposlitve, kljub povprečni ali podpovprečni plači, ki jo ta delovna mesta prinašajo. Najbolj je skočilo zanimanje po delu v administraciji, trgovini, javnem sektorju, transportu in logistiki in HR sektorju.

Največje spremembe zaželenosti področij med letoma 2007 in 2009

 Največji porast
 Največji padec
 Administracija  Računalništvo, programiranje
 Trgovina  Nepremičnine
 Javni sektor  Elektronika, telekomunikacije
 Transport, navaba, logistika  Gradbeništvo, arhitektura, geodezija
 Kadrovanje, HR  Pravo

Še vedno pa med najbolj zaželenimi področji dela ostajajo marketing, administracija, svetovanje in vodenje ter finančne storitve.

Medijska izpostavljenost podjetij, škandali, odpuščanja in zniževanje plač so močno vplivali na slabšanje ugleda blagovne znamke posameznih delodajalcev. Še dodatno pada ugled podjetjem, ki so bolj nagnjena k tveganju. Trg dela je bil še pred letom precej nefleksibilen, sedaj pa so iskalci postavljeni na realna tla: znižanja plač, slabo poslovanje podjetij, zapiranja, izguba občutka varnosti, občutek, da izgubljajo kontrolo nad svojo kariero, vsakodnevne slabe novice, osebna poznanstva ljudi, ki so izgubili službe,… vse to vpliva na večjo dojemljivost kandidatov za nove karierne priložnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj