Omega-3 maščobne kisline so nadvse pomembne esencialne maščobne kisline, ki varujejo srce in ožilje, krepijo možganske funkcije, sklepe in kosti ter imajo vrsto pozitivnih učinkov na človekovo počutje. Ker pa človeško telo omega-3 maščobnih kislin ne zmore tvoriti samo, je treba za njihov vnos poskrbeti s prehranskimi dopolnili.
kril
Antarktični kril

Kot najboljši vir omega-3 kislin je do nedavnega veljalo ribje olje, ki pa ima nekatere slabosti: je namreč precej neprijetne arome in okusa. Eno novejših znanstvenih odkritij na področju zdravih maščob je tako po prepričanju mnogih boljša alternativa vira omega-3 maščobnih kislin: olje antarktičnega krila.

Krilovo olje je pridobljeno iz drobnega plantonskega rakca Euphasia Superba. To olje se je v veliko pogledih izkazalo za še bolj učinkovitega od klasičnega ribjega olja. V ameriški reviji Alternative Medicine Review objavljeni rezultati klinične raziskave namreč kažejo, da je za iste pozitivne učinke potrebnega veliko manj olja antarktičnega krila kot ribjega olja. Krilovo olje je od ribjega olja učinkovitejše zlasti zato, ker so molekule glavnih omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA v olju antarktičnega krila vezane na fosfolipide. Fosfolipidi pa so molekule, ki omogočajo boljšo absorpcijo in uporabo v telesu. Z razliko od olja antarktičnega krila se pri ribjih oljih molekule do celic prenašajo s pomočjo trigliceridov. Ker so trigliceridi težko razgradljivi, se snovi dlje časa zadržujejo v obtoku telesnih tekočin in maščobne kisline začnejo učinkovati kasneje. Olje antarktičnega krila torej v telesne celice vstopi bolj neposredno, zato je njegovo učinkovanje hitrejše in bolj učinkovito.

Omega-3 in omega-6 maščobne kisline

Telo za svoje delovanje porablja približno enake količine omega-3 in omega-6 kislin. Sodobna prehrana pa vsebuje kar 10-krat do 20-krat preveč omega-6 kislin. Te se namreč nahajajo v olju iz žitaric in zelenjave ter v perutnini in jajcih. Ravno prevelik vnos omega-6 kislin se je izkazal za glavni vzrok vnetnih reakcij v našem telesu, ogromno sodobnih zdravstvenih težav pa je povezanih z vnetnimi procesi. Zaradi vnetij se denimo pojavljajo bolezni srca, artroza, artritis, bolečine v sklepih, diabetes, PMS, želodčne in prebavne težave, depresija in še mnoge druge neprijetnosti. Da bi se jim izognili, moramo torej poskrbeti za ravnovesje v količini omega-3 in omega-6 maščobnih kislin oziroma zaužiti več omega-3 kislin. Rešitev za to je uživanje olja antarktičnega krila, saj je razmerje omega-3 in omega-6 kislin v olju antarktičnega krila 15:1.

krilovo_olje_antarkticnega_krila
Kapsule olja antarktičnega krila

Fosfolipidi

Fosfolipidi so telesu potrebni za ohranjanje splošnega zdravja. S pomočjo fosfolipidov se namreč borimo proti negativnim učinkom stresa in toksinom iz okolja. Fosfolipidi v ta namen okoli celic gradijo mikroskopsko pregrado in filtrirajo kri, ki poleg za telo koristnih prenaša tudi škodljive snovi. Ravno celična pregrada iz fosfolipidov omogoča filtracijo toksinov oziroma povzročiteljev bolezni. Ker so fosfolipidi, ki se nahajajo v olju antarktičnega krila, zelo podobni tistim v človeških možganih, jih naše telo lažje absorbira. Z uživanjem krilovega olja tako tudi krepimo svoj obrambni mehanizem.

Antioksidanti

Za človeka pomembne snovi v olju antarktičnega krila so tudi antioksidanti. Močni naravni antioksidanti (astaksantin, kantaksantin, vitamina A in E) v krilovem olju delujejo kot obramba pred škodljivim učinkom prostih radikalov. Radikali so nestabilne molekule, ki na človeških celicah povzročajo veliko škodo. Posledice so znane kot oksidativni stres in so možni povzročitelji mnogih kroničnih zdravstvenih težav. Olje antarktičnega krila pri tem učinkuje kot antioksidant, katerega vrednost je tudi do 300-krat višja kot pri vitaminu A ali E, in 48-krat višja kot pri antioksidativnem učinkovanju ribjega olja in 34x višja od Q10.

Učinkovitost olja antarktičnega krila

Krilovo olje igra pomembno vlogo pri zaščiti in delovanju mišičnega sistema, spomina, razpoloženja, spanja ter glavnih človeških organov. Veliko kroničnih stanj kot so PMS, dismenoreja, bolezni srca in ožilja, artritis, Crohnova bolezen in mnogo drugih, je povezanih z vnetji. Krilovo olje torej pri tako različnih težavah pomaga zlasti zaradi svoje sposobnosti zaviranja vnetja. Olje antarktičnega krila tako tudi blaži bolečine v sklepih, odpravlja njihovo otrdelost in poveča njihovo fleksibilnost.

Kako jemati?

Raziskave so pokazale tudi, da znižuje raven slabega holesterola in trigliceridov v krvi in dviguje raven dobrega holesterola. V raziskavi so dali 120 udeležencem krilovo olje, ribje olje ali placebo. Krilovo olje je znižalo raven slabega holesterola za 34 % in dvignilo raven dobrega holesterola za 43,5 % v primerjavi s placebom. Ribje olje je znižalo slab holesterol za 4,6 % in dvignilo dobrega za 4,2 %.

Telesu služi kot vir energije, dodatna zaščita kože in je celo zaviralec nastajanja gub. Astaksantin v olju antarktičnega krila tudi ščiti in stimulira možgane, česar posledica sta bolj jasno razmišljanje in boljši spomin. Krilovo olje je poleg tega odličen kot preventiva pred starostnim slabšanjem vida in učinkovitejši pri čiščenju krvnih strdkov v žilah kot ribje olje. Uravnava hormonska neravnovesja in ni učinkovit zgolj pri premagovanju PMS, ampak tudi pri blaženju delovanja hormonov, ki vplivajo na povečan apetit. Znižuje tudi krvni sladkor.

Olje antarktičnega krila je na voljo v obliki kapsul. Prehransko dopolnilo olje antarktičnega krila je najbolje jemati redno, po potrebi pa lahko v določenih obdobjih zaradi močnejših težav zvišamo odmerek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj