V prvem delu članka o kombiniranju barv smo se seznanili s teoretskimi osnovami barvne teorije. Tokrat pa si bomo pogledali, kako lahko sistematično pristopimo h kombiniranju barv pri oblačilih in modnih dodatkih.

V splošnem lahko rečemo, da so nekatere barve tople in nekatere hladne. Tople barve so: rumena, oranžna, rdeča; hladne barve so modra, vijolična, zelena. Vendar pa lahko tudi znotraj barve, ki velja za hladno/toplo, najdemo bolj ali manj hladne/tople odtenke. Primer: rdeča barva velja za toplo, vendar lahko znotraj rdeče barve najdemo hladnejše rdeče odtenke (malinasto rdeča, vinsko rdeča, višnjevo rdeča, …) ter toplejše rdeče odtenke (ognjeno rdeča, opečnato rdeča, paradižnikovo rdeča, …). Ker ima vsaka barva lahko nešteto barvnih odtenkov, moramo vedno razmisliti o tem, ali bo izbrani odtenek znotraj določene barve hladen ali topel.

Podobno kot pri notranji opremi, lahko tudi pri kombiniranju barv oblačil zavzamemo štiri različne ‘strategije’: monokromatsko, analogno, komplementarno in triadno.

Monokromatsko kombiniranje barv

monokromatsko 

Beseda ‘monokromatsko’ pomeni enobarvno. Pri tem načinu ves outfit zgradimo okoli ene izbrane barve, pri čemer je lahko odtenek vseh oblačil enak (npr. črna, bež, rdeča, …), lahko pa znotraj ene barve kombiniramo različne odtenke le-te. Prevladujoče barve monokromatske barvne sheme so ponavadi nevtralne, torej črna, siva, bež, ni pa nujno. Tako kombiniranje je načeloma najlažje, paziti moramo le na to, da so odtenki, kadar jih izberemo več, sorodni – torej vsi hladni ali vsi topli.

Pri modnih dodatkih (torbica, čevlji, šal, …) se lahko držimo enake monokromatske teme, ali pa za zanimiv učinek izberemo dodatke v kontrastni barvi in tako outfitu dodamo nekaj barvitosti. Ne pozabimo na to, da imamo pri barvah poleg njihovih bistvenih lastnosti (barvnost, svetlost, nasičenost) tudi nebistvene lastnosti, kot so odbojnost, prosojnost, bleščavost … Še posebej pri monokromatskem kombiniranju barv se je priporočljivo malce poigrati s temi lastnostmi, zato da dobimo učinek večplastnosti, teksture in globine. Tako lahko pri črnem outfitu večplastnost pridobimo s kombiniranjem oblačil v različnih teksturah, npr. skombiniramo med seboj črno svileno bluzo, črno volneno krilo in črne usnjene škornje. Tako znotraj enobarvne sheme uvedemo teksture z različno stopnjo odbojnosti (svila in usnje se svetita oz. sta odbojna materiala, volna pa svetlobo vpija in je ne odbija). Če se nam zdi znotraj enobarvnega outfita težko skombinirati različne teksture, pa kakšno nebistveno barvno lastnost izrazimo z dodatki, npr. s prosojnim šalom, bleščičastim pasom ali kovinsko (metalik) svetlečo torbico.

monokromatsko_1 

monokromatsko_2

6 KOMENTARJI

  1. Malina, odličen članek! To je pa že nadaljevalna stopnja (vsaj zame). Jaz se večinoma držim varne monokromatike in komplementarnosti, ker tudi moja omara (še) ne premore širšega barvnega spektra.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj