Z ameriškega centra za sneg in led U.S. National Snow and Ice Data Center, ki ima sedež na univerzi v Coloradu, so sporočili, da lahko količina staljenega ledu v letu 2008 pred koncem sezone taljenja preseže lanski rekord. Strokovnjaki za prihodnja leta zaradi globalnega segrevanja napovedujejo še hitrejše taljenje ledu.

­Količina ledu v Arktičnem oceanu nevarno padla­


Po njihovih podatkih je v ponedeljek ledena površina v Arktičnem oceanu padla pod 5,3 milijona kvadratnih kilometrov, led pa se vztrajno tali naprej, so sporočili z ameriškega centra. Lani se je ledena površina zmanjšala na rekordno nizkih 4,3 milijona kvadratnih kilometrov, kar je skoraj 40 odstotkov manj od povprečja v letih od 1979 do 2000. Nekateri strokovnjaki napovedujejo nadaljnje stopnjevanje taljenja, tako da do leta 2030, mogoče celo prej, poleti v arktičnem oceanu po njihovih ocenah ledu sploh ne bo več.

Po besedah Christopherja Krenza, vodje arktičnega projekta Oceana, vse hitrejše taljenje ledu ni naključje. S taljenjem ledu, ki je svetle barve, je na površju vedno več temnega oceana. Temni ocean absorbira več toplote kot led in posledično se segrevanje pospešuje. Dodatna toplota bo po njegovem mnenju pospešila taljenje arktične površine, ki je celo leto zamrznjena. S tem se bodo odtajale tudi organske oblike, ki bodo povečale količino toplogrednih plinov in še pospešile globalno segrevanje.

Taljenje ledu močno ogroža populacijo polarnih medvedov v morju Chukchi na severozahodni obali Aljaske. 16. avgusta so znanstveniki v morju od 24 do 105 kilometrov od aljaške obale opazili devet polarnih medvedov. Nekateri so plavali proti severu, da bi dosegli polarni led, ki je bil takrat od njih oddaljen okoli 650 kilometrov. Polarni medved je sicer odličen plavalec in znani so primeri, ko so preplavali po 160 kilometrov. Taki podvigi pa jih močno utrudijo in obstaja velika verjetnost, da med plavanjem zaradi utrujenosti utonejo.

Ekologija

3 KOMENTARJI

  1. Ubogi medvedi. 🙁 Če bi propadli samo ljudje, bi mi bilo čisto vseeno, ker smo si samii krivi, ampak kaj, ko bomo s sebjo potegnili še ogromno živalskih in rastlinskih vrst.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj